Sport

Amar Osim: Više niko kao Zvezda

Najtrofejniji trener BiH Amar Osim, sin legende jugoslovenskog fudbala Ivice Osima, uveren je da će se Partizan uskoro "povratiti" i zauzeti mesto koje mu pripada, te da Zvezda, bez obzira na to kakvi su trenutno crno-beli, ne može biti "komotna". Smatra i da klubovi sa prostora bivše Jugoslavije nikada više neće moći da stignu "tako daleko" kao što je nekada Zvezda.

"Zvezda je do prošle godine bila najbolji klub na prostoru bivše Jugoslavije, a sada je primat preuzeo Dinamo", rekao je Osim za Tanjug u Beleku gde su i FK Željezničar i Zvezda bili na pripremama.

Smatra da klubovi sa prostora bivše Jugoslavije nikada više neće moći da stignu "tako daleko" kao što je nekada "Zvezda".

"Crveno-beli su ostvarili maksimum i nemoguće je tako nešto ponoviti: takve su okolnosti, mnogo je novca u igri, a ne bi im ni dali", kaže Osim i tvrdi da će se u igru vratiti Partizan za koga je vezan i zato što ga je trenirao njegov otac.

"Možda ove godine neće, ali će se vratiti, 100 odsto", rekao je Osim i dodao da mu je Saša Ilić simbol za Partizan.

U Hrvatskoj se Između Dinama i Hajduka ubacila Rijeka, u Srbiji nema nikoga između glavnih rivala, zato, kakav god da je Partizan, Zvezda ne može biti komotna, smatra trener sarajevskog kluba.

Kaže i da mu se više sviđa prošlogodišnja ekipa Zvezde, čije je sve mečeve u Ligi šampiona gledao i u kojoj je bilo manje stranaca.

"To mi je bilo to. Bilo je više naših igrača na 'ić', igrača iz naših krajeva, iz Vojvodine, Crne Gore, poreklom iz BiH, igrali su srcem. Mislim da je stranac bio samo Ben... Više mi se sviđala, delovali su kao tim", rekao je Osim i dodao da je poslednji koji je odskakao u Zvezdi bio Radonjić.

"Bio je poslednji na 'ić' koji je realno odskakao, ostali su normalni igrači", rekao je Osim i ocenio da su mnogi od tih "normalnih" plaćeni nerealno puno.

"Najbolje plaćeni fudbaler u BiH ima 100.000 evra godišnje, i to sada, kada su se kriterijumi poremetili, a neki klubovi su došli do novca".

Za bivšeg kapitena Marina kaže da ima težinu, da je Zvezdi dodao dimenziju više i opravdao ulaganja.

Kaže i da njegov otac, koji je bio selektor reprezentacije Jugoslavije i Japana, fudbal sada, u Austriji gde živi, gleda iz daleka.

"Zna sve te ljude, sve okolnosti i kako je došlo do toga do čega je došlo, odmakao se. Drago mu je kada klubovi vezani za njegovu karijeru - Partizan, Panatinaikos... imaju rezultate, vezan je za njih", rekao je Osim i dodao da njegov otac ne voli što vidi koliko ima drugih stvari koje su ušle u priču, a nisu samo sport.

Na pitanje da prokomentariše rivalstvo klubova i u Srbiji i u BiH, kaže da ga je iznenadilo čuđenje beogradskih novinara što je trener Sarajeva došao da gleda "Želju", jer je tako nešto između vodećih klubova u Srbiji nemoguće.

Dodao je i da ne bi voleo da njihovi navijači kopiraju beogradske u delu koji nije sportski.

Zbog novinara koji su u Turskoj pratili Zvezdu, na pripremama, naveo je 11 najboljih igrača tima sa Marakane.

"Golman - Borjan, bez obzira što je Dika bio prvak Evrope i što pamtim Ljukovčana i starijeg Diku Stojanovića... Stojković, iako je persona non grata među zvezdašima u svetu, možda bih ipak njega stavio da brani", rekao je Osim.

"Igrali bi Nikola Jovanović, a levo Siniša Mihajlović, štoperi, pozadi Belodedić, on je bio majstor... Bogićević može biti ispred, Aćimović, Pižon, Piksi desno, levo Džajić... Treba centarfor, a i Prosinečki je bio dobar igrač, on umesto Aćimovića, Savićević, a mora i Dušan Savić, pre Pančeva", napravio je crveno beli drim tim.

Sve sam ih gledao, rekao je Osim, koji je u trci za selektora BiH, i pored "11 dobrih razloga" koji su po oceni medija bili na njegovoj strani, izgubio od Prosinečkog, bivšeg igrača i trenera Crvene Zvezde.

"Nije trebalo da budem selektor, nije se desilo i to je to", i dodaje da radi ono što voli tamo gde voli, a čime se, primećuje, malo ljudi može pohvaliti.

Za razliku od oca, koji je od odlaska iz Partizana 1992. godine u Beogradu bio samo na sahrani Miljana Miljnića, u Srbiju dolazi često.

"Ništa se nije promenilo. Kada god idemo u Beograd, privatno ili poslovno, ponašam se kao i ranije, iako je odnos Srbije i BiH blago rečeno specifičan poslednje tri decenije", rekao je Osim i dodao da je iznenađen koliko se razvio Novi Beograd i spojio sa Zemunom.

"I Sarajevo bi se tako širilo da ima gde, da nije u kotlini", rekao je Osim i dodao da voli beogradske kafane.

"Uvek se kad odem u kafanu iznenadim što kao i kod nas u njima rade neki fini, obrazovani ljudi. To je dobro za goste, ali ne i za državu, jer pokazuje da pravog posla za njih nema", rekao je Osim.

"Beograd nije samo - gde ćemo u provod u Beograd, gde su žene u Beogradu, gde se jede, gde su klubovi u Beogradu... Kkao što ni Sarajevo nisu provod, ćevapi i 'vodanje', muzika i 'cajke'", zaključuje Amar Osim.

 

Izvor: Tanjug
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog