Svijet

Indijski "voz igračka" pod zaštitom Uneska

Sa 103 tunela, 917 krivina i 988 mostova koji se protežu na više od 20 stanica, linija Kalka-Šimla, duga od 96,6 kilometara, predstavlja spektakularni poduhvat inženjerstva.

Postoji nešto romantično u sporoj vožnji uskotračnom prugom, pise Si-En-En.

U svijetu u kojem svi žure da stignu do svog odredišta avionima, brzim vozovima i autoputevima, ovi ostaci prošlosti daju vam vremena da se opustite i uživate u putovanju bez žurbe.

Indijski voz Kalka-Šimla jedan je od najimpozantnijih predstavnika ove vrste putovanja željeznicom i redovno se nalazi na vrhu svjetskih lista "najistaknutijih" putovanja.

Unesko je uvrstio ovaj voz na svoju Listu svjetske baštine 1999. godine, nazivajući ga ‘’izuzetnim tehničkim dostignućem u razvoju Himalaja’’.

U upotrebi više od 100 godina, željeznica je ušla u 21. vijek uglavnom netaknuta, a samo putovanje predstavlja nevjerojatno iskustvo, uzor avanturističkog putovanja vozom.

Mali voz polako se provlači kroz prekrasne krajolike, uspinjajući se sve više i više sa svakom novom stanicom.

Bilo da je ljeto ili zima, fantastičan pogled na bajkoviti region Himačal Pradeš, savršen za snimanje panorama, je zagarantovan.

Prekrasan lučni most broj 541, dok se približavate stanici Kanoh, ima 34 luka i stoji na visini od 23 metra, što ga čini najvišim i jednim od najimpresivnijih željezničkih mostova u Indiji.

Putovanje završava u Šimli, jednoj od najzanimljivijih destinacija Indije zahvaljujući kombinaciji kolonijalne arhitekture i indijske modernosti, a da ne spominjemo njegov veličanstveni položaj u srcu jugozapadnih Himalaja.

 

Frontal/D.M.

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog