Vijesti

Ne dozvoliti izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori

Učesnici današnjeg radnog sastanka u Sarajevu koji je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saglasni su da se ne smije dozvoliti da Hrvatska izgradi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, na granici sa BiH.

Košarac je rekao da su učesnici sastanka zaključili da je gradnja odlagališta na Trgovskoj gori neprihvatljiva i da treba istrajati u borbi protiv toga.

- Naš primarni cilj je zaštita života građana i životne sredine. U prvom planu nam je zaštita sedam lokalnih zajednica i građana koji tu žive - izjavio je Košarac novinarima nakon sastanka.

On je rekao da je na sastanku usvojen zaključak o formiranju ekspertskog tima koji će raditi na zastupanju BiH u ovom slučaju.

- Svi nivoi vlasti biće uključeni u ovaj slučaj, odnosno sve institucije kako bi se zaustavila izgradnja - rekao je Košarac i najavio da će nastaviti da o ovom pitanju upoznaje evropske zvaničnike.

On je istakao i da od Hrvatske nije stigao nijedan zvaničan akt kada je riječ o izgradnji odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Osim Košarca, sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe Zeleni klub Saša Magazinović i Јasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Prisutni su bili i načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Krupe na Uni Mladen Kljajić, Kostajnice Drago Bundalo, Bosanske Krupe Armin Halitović, te načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog