Vlasnici restorana srpske
kuhinje su Ričard Sandoval i Kaz Okoči, koji imaju
dva ugostiteljska lanca "Masa 14" i "El sentro" sa 30
objekata širom SAD. A suvlasnik je Ivan Iričanin iz
Trstenika, profesor fizičkog i rukometaš, ali je u
Vašingtonu radio kao konobar i menadžer u restoranima i poželio da ima svoj
srpski kutak sa bakinim jelima i očevim pićima.
U razgovoru za “Vašington post” koji je pisao
o ovom autentičnom restoranu Iričanin kaže da su hranu morali da prilagode
američkom ukusu, jer je balkanska hrana prilično teška. U ponudi restorana se
mogu naći pečeno prase, sarma, kačamak, popara, lički kupus, karađorđeva
šnicla.
Restoran je
otvoren u januara i na meniju su osim mesa u ponudi i moderne interpretacije
balkanske kuhinje. To su specijaliteti, kao što su pečena bundeva, pečene
šljive i divlje pečurke, kao i divljač, kao što je patka na žaru.
Iričanin
koji je partner sa Ričardom Sandovalom, je čeznuo za restoranom sa kuhinjom iz
njegove domovine Srbije. Proveo je 10 dana na degustaciji menija, dodajući
ideje restoranu iz kuhinje njegove porodice. On je doveo Bojana Bočvarova iz
Beograda koji je šef kuhinje, zatim majstora za peciva i kolače Danila Bucana i kuvara soseva Ivana Živkovića i promocija
srpske kuhinje u Vašingtonu je počela.
Ambar je
među malim brojem mjesta u SAD, koji u ponudi ima rakiju. U ponudi restorana
nalazi se preko 30 vrsta rakije, od kleke do dunje. Takođe tu su i 35 vrsta
vina iz balkanskog regiona i četiri vrste piva, dok su kokteli nazvani po
balkanskim gradovima.
Restoran je opremila srpska arhitektonska
firma "Atelje AL", koja ga je predstavila kao kombinaciju salaša,
špajza sa teglama punim turšije i male menze. Arhitekta, Branimir Lukić, povezao je odvojene
prostorije sa dizajnerskim elementima tipičnim za srpska sela, kao što su
rustične police ili ručno rađene staklene svjetiljke. Dok plakat ispred
restorana odaje počast čuvenom Nikoli Tesli.
Jedna od
prvih stvari koje će posjetilac primjetiti je tabla sa specijalitetima “Bakini
recepti”. To su zaista bakini recepti, kao što je sarma “Kada je jedem, osjećam
se kao da sam kod kuće” rekao je Iračanin.
„Ambar“ je već dobio nekoliko vrlo dobrih
kritika u dnevnom listu „Vašington post“, a sudeći prema broju gostiju i ocjena
publike je dosta visoka.
(Frontal)

