izvor: Frontal
1. Obezbjeđenje higijenski ispravne vode za piće (cisterne, flaširana voda);
2. Konzumiranje konzervirane hrane i mikrobiološki ispravnih namirnica;
3. Prilikom rada na sanaciji, potrebno je da svaka osoba nosi čizme, gumene rukavice, skafandere po mogućnosti, maske (sa filterom po mogućnosti);
4. Nakon skidanja rukavica i završetka rada obavezno izvršiti dezifenkciono pranje ruku;
5. Držati se što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijaviti elektrodistribuciju;
6. Ukoliko dođe do povređivanja ili u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proliva, povišene temperature, potrebno je javiti se što prije u najbližu zdravstenu ustanovu;
7. Odbaciti hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom, kao i sve kvarljive hrane koja je stajala duže od 4 sata na temperaturi od 5° celzijusa;
8. Sve aktivnosti sprovoditi u koordinaciji sa kriznim štabom civilne zaštite u mjestu djelovanja.

