Naša posla

Grad Istočno Sarajevo: multifunkcionalna platforma za podjelu paketića

Grad Istočno Sarajevo je 2023. godine kupio višenamjensku multifunkcionalnu platformu s prikolicom koja je plaćena 96.581 KM i polovnu kombinovanu građevinsku mašinu na gusjenicama koja je plaćena 96.000 KM i dok je mašina na gusjenicama predviđena Planom javnih nabavki, višenamjenske multifunkcionalne platforme s prikolicom tamo nema.

Istina, Plan je mijenjan 15 puta, u nekim mjesecima i dva puta.

Mašine su kupljene od kompanija Terra BIH d.o.o. iz Hadžića (polovna građevinska mašina na gusjenicama) i LKS doo iz Sarajeva (višenamjenska platforma s prikolicom).

 

Iz Uprave Grada Istočno Sarajevo (nakon mjesec dana čekanja odgovora na pitanja koja su im upućena 1.3. 2024. godine i nakon toga dva puta ponovljena) kažu da se multifunkcionalna platforma nalazi u Planu javnih nabavki na poziciji 33, no  pod tim brojem su vatrogasne sprave i oprema.

Ovaj predmet nabavke se pojavljuje prvi put u korekciji Plana u martu 2023. godine.

Imena i nazivi
 
Iz Udruženja Pratimo tendere Slobodan Golubović pojašnjava da  nema razloga da naziv predmeta javne nabavke bude različit u planu javnih nabavki i u obavještenju o nabavci.

Ti nazivi bi trebali biti isti i nema razloga da se razlikuju ako ne želimo da nešto zloupotrijebimo ili sakrijemo, nema ni jednog razloga za to, kaže Golubović.

Iz Službe za odnose s javnošću pišu da je kombinovana građevinska mašina na gusjenicama nabavljena za potrebe sanacije deponija Krupačke stijene u Trnovu i Stanišića Dolovi u Palama, u cilju zaštite rijeka i riječnih rokova, te da je nakon sanacije je izvršen prenos prava svojine na Komunalnom preduzeću Komunalno a.d. (akcionarsko društvo) u Palama koje je korsti svakodnevno za održavanja deponije i riječnih tokova na području opštine Pale.  

Pojašnjena radi, Javno preduzeće Komunalno a.d. Pale  ima 218 akcionara među kojima je Opština Pale vlasnik 65 posto kapitala, ali je među akcionarima i dvoje stranaca sa udjeloim manjim od 5 posto.  Direktor preduzeća je Dejan Bejatović, a prema podacima sa APIF-a osoba zadužena za finansijske izvještaje je Zdravko Samardžija.  Članovi Upravnog odbora su Njegoš Poljaković (predsjednik) I Komo Simović i Marko Govedarica.



Višestruka upotreba

Iz Uprave grada pojašnjavaju da je upotreba multifunkcionalne platforme višestruka.  

Koristi se za potrebe Grada Istočno Sarajevo, gradskih opština, organa, ustanova i organizacija prilikom održavanja različitih kulturnih, humanitarnih, kao i sportskih  manifestacija u njihovoj organizaciji. Navodimo neke od manifestacija na kojima se koristila platforma: dodjela paketića Opštine Istočno Novo Sarajevo, Proslava Dana Republike, doček Pravoslavne Nove godine, humanitarni koncert za veru Grgić i drugo. Platforma je na upotrebi i održavanju u Teritorijalno vatrogasno-spasilačkoj jedinici Grada Istočno Sarajevo gdje se koristi prilikom obuke kao platforma za uvježbavanje vatrogasaca spasilaca i u druge svrhe, kažu iz ove Službe.

U Transparency International u BiH pravnik i istraživač  Damjan Ožegović kaže da nije uobičajeno da opštine kupuju mašine i poklanjaju ih preduzećima, a da višestrukepromjene Plana javnih nabavki pokazuju da je planiranje bilo loše.

Zaista je nejasno zašto bi opština ili grad kupili mašinu za jednokratnu akciju poput sanacije deponije i onda je poklonili preduzeću koje to radi. Što se tiče plana -  on se može mijenjati i dopunjavati  ili dorađivati odlukama, ali bi proces javnih nabavki trebao da bude pouzdan i od integriteta, odnosno dobro promišljen. U tom kontekstu česte promjene pokazuju da su javne nabavke loše planirane i da je loše istraživanje tržišta jer se čak i neplanirane interventne nabavke mogu planirati, pojašnjava Ožegović i naglašava da bi bilo zanimljivo znati koliko je bilo ponuđača i da lije postojala komisija koja je provjerila kvalitet mašine koja je kupljena polovna.

Planirano i polovno

O lošem planiranju govori i Golubović.

Tih 15 promjena tokom godine nije najveći broj promjena, bilo je javnih organa koji su stotinu puta promijenili plan tokom godine, ali to govori da nema plana, nego da nabavljaju kako im šta iskrsne, prema potrebi ili kada se ukaže prilika i na taj način obesmišljavaju proces planiranja, pojašnjava Golubović.  

Predsjednik SDS-a  Milan Miličević koji je i sam načelnik Opštine Teslić kaže da nikada ne bi za potrebe opštine kupio polovnu mašinu bilo koje vrste.

To ne mora biti nezakonito, ali mi nikada nismo ulazli u nabavku bilo čega polovnog jer to smatramo  nesigurnim, a što se tiče nabavke mašina za održavanje ili druge infrastrukturne radove – radije bih kroz budžet i procedure pomogao preduzeću da nabavi mašine za svoje potrebe nego da ih opština kupuje, pa im ustupa ili poklanja. Te mašine su dosta skupe, ali ima mnogo međunarodnih projekata kroz koje se one mogu dobiti i ne razumijem zašto bi ih opština ili grad kupovali tako nešto i onda poklanjali ili ustupali, ne vjerujem da je to produktivno, kaže Miličević.

Inače, Grad Istočno Sarajevo je za vatrogasce planirao tokom 2023. godine  kupiti vozila za više od 300.000 KM i uniforme za 59.829 KM, ali su prema dostupnim podacima kupljene samo uniforme i specijalne zaštitne kabine.

 

Frontal tim

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog