Srđan Mazalica

Тако ми Манитуа

Након усвајања волшебне резолуције америчког Конгреса о БиХ и пред долазак потпредсједника САД, Бајдена, сви се упустисмо у прогнозе и анализе, па тако и ја...


Ако поредамо слова из посљедње резолуције америчког Конгреса без размака, и по 13 слова у врсти (јер је несретна држава Босна и Херцеговина, карамбол од 13 влада и парламената), веома јасно се у дијагонали слијева надесно уочавају слова "independentrepublicofsrpska", што ће рећи "независна Република Српска". А по дијагонали, здесна налијево, можеш уочити, о, читаоче, како пише "byebyebosniasrpskaforever" (па, па, Босно, Српска заувијек).

Ко сад не би претпоставио да се овдје ради о скривеној поруци из америчке резолуције?! Ко сад неће помислити да су уставне промјене за које се Амери залажу, заправо начин да се Република Српска одвоји од БиХ?!

"Година расплета" ће највјероватније бити 2011., јер је амерички потпредсједник Бајден рођен 20.11.1942. године. Можемо очекивати да, сходно датуму његовог рођења, независност Републике Српске буде овјековјечена резолуцијом УН, или пак америчког Конгреса бр.1942.

Након његовог, толико ишчекиваног доласка, усљедили су коментари. Бајден је "изразио забринутост због застоја реформи у БиХ и националистичке реторике". Политички кругови из Сарајева ту виде прозивање Републике Српске, опструкције реформи из "мањег БХ ентитета" и "националистичке реторике" премијера Додика.

Бајден је, опет, рекао и да БиХ у ЕУ може ући "са два ентитета", што је изазвало лавину ликовања у Бањој Луци, јер се тиме доказује непобитност Републике Српске.

Гријеше и једни и други.

Шта се налази у фамозној бијелој коверти коју је Додик дао Бајдену?! Примједбе на рад америчке администрације у БиХ и ОХР, докази да Грегоријан није Јермен већ Авганистанац, мито за независност Републике Српске, или пак писмо и пар вунених чарапа за Обрада Кесића, које његова баба из Нове Тополе, шаље по Додику и Бајдену?!

Овдје треба прићи хладне главе, избјећи причу о великим теоријама завјере, избјегавати анализе које наручују сарајевски лобији по бијеломе свијету, и једноставно увидјети да је независност Републике Српске примарни интерес Сједињених Америчких Држава, кад је то већ свима на овом свијету јасно као дан.

Све изјаве које је Бајден, од почетка ратова на Балкану па наовамо рекао о Србима, да су "неписмени, дегенерици, силоватељи, убице беба, касапини и агресори", само су унапријед смишљено заваравање, да се сваки потез у корист Срба прикаже као пука неминовност, и нешто што се "силом прилика" морало урадити, а не зато што Србе тобоже неко воли. Боже сачувај!

Из повјерљивих извора сам ових дана сазнао, у чему садржан и разлог Додиковог сукоба са Америма у посљедњих пар година. Отказивање подршке НДИ према СНСД, те са познатим размирицама са Грегоријаном.

Додик је, у ствари, љут, јер је у почетку било обећано да ће независност Републике Српске моћи бити остварена до избора 2010. године, што би му омогућило још једну побједу на изборима, и још један мандат на премијерској фотељи, као и стабилну скупштинску већину.

Из повјерљивих извора сам чуо да су пале тешке ријечи између једних и других, те да су Амери искористили свој утицај у Штрабаку, да испослују посао са аутопутевима у РС, како би бар мало умирили Додика, да се стрпи још годину дана.

Фингирање сукоба је добро дошло да се, бар накратко, заварају они сарајевски лобисти, како би им се извукао још који долар из џепа.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog