Branislav Škobo

Jош једна од бројних препрека за повећање наталитета

С обзиром да смо у последње двије године свједоци сталних прича о обнови и реконструкцији постојећих и отварању нових вртића у Републици Српској, интересује ме: 1. Колико је отворено нових вртића? 2. Колико је постојећих реконструисано? 3. И шта надлежно Министарство и Влада РС планирају да ураде, да би се коначно ријешио проблем који имају родитељи дјеце која чекају мјесто у вртићу?


Крајње је вријеме да се активности усмјере ка рјешавању овог проблема у читавој Републици Српској. Није коректно да се средства из буџета и од приватизације троше на разне пројекте, а да не постоје приоритети, као што је овај.

У већини вртића у Републици Српској нема довољно мјеста за све оне које би родитељи уписали.

Истина је да у Бањој Луци има 18 вртића, у току је наводно изградња 7, за које још не постоји ни идејни пројекат, па се питам о каквој је изградњи ријеч и за који је то период и колики ће број дјеце која чекају мјесто у вртићу бити ако их сада има око 1000?

На листи чекања за два, пребукирана Приједорска вртића је 75 малишана.

Према новом Закону о предшколским установама у Републици Српској у вртиће ће наводно моћи и бебе од 6 мјесеци, што је невјероватно за повјеровати с обзиром да толико мало мјеста има и за већу дјецу.

На мјесту је примједба коју су на овакав став у Закону дали многи васпитачи широм Републике Српске, јер се они с правом прибојавају да ће многи родитељи с малим бебама, који раде у приватном сектору бити присиљени да смјештају своје бебе у вртић, јер приватници не желе да плаћају дуго одсуство с посла.

Поставља се питање шта да раде родитељи који за своју дјецу не могу да обезбједе мјесто у вртићу?

Углавом један од родитеља мора да остаје код куће са дјецом и на тај начин је лишен свог основног права на рад и нормалан живот који је загарантован у сваком демократском друштву.

Неопходно је овај проблем ријешити што прије, да би малишани у читавој Републици Српској имали своје мјесто и адекватан начин припреме за школске клупе, а свакако да би се и брига родитеља смањила када би били сигурни да ће њихово дијете имати мјесто у вртићу.

Стварањем бољих услова за наше младе нараштаје помажемо и њима и себи.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog