Srđan Puhalo

Ложење народа или кампања за Шрека

Демократија је изванредна ствар само када није у рукама политичара. Узмимо као примјер један од механизама директне демократије - референдум. На нашим просторима референдум је постао синоним за манипулацију и механизам за остваривање интереса оних, који су тренутно на власти.


Невјероватно је да резултати ниједног референдума, од 1945. године преко осамдесетих и деведесетих година до данас, није био у супротности с жељама владајуће олигархије која га је расписала.

Када треба причати о отцјепљењу од Босне и Херцеговине, онда СНСД референдум виде као једино истинско мјерило демократије, а када се говори о уласку Босне и Херцеговине у НАТО, онда референдум није баш најбоља форма демократије.

Питам се, шта се то промјенило за тако кратко вријеме, па референдум поста политички неадекватан механизам демократског одлучивања?

Бацање бомби Милорада Додика, истина димних како рече Рајо Васић, ових дана је баш учестало. Ово је нарочито било интензивно у току посјете србијанских новинара домаћим телефонџијама. Мени је нарочито импресионирала изјава да Срби из Републике Српске требају да имају своје представнике у Парламенту Србије.

Ко бива, грађани Србије немају довољно својих посланика, него им требају још два- три наша. Ми у Републици Српској ништа не би радили цијеле године, већ само гласали што на нашим што на србијанским изборима.

Вјерујем да би Додикову идеју грађани Републике Српске подржали, ето прилике за још један референдум, јер много је лакше и љепше сређивати стање у туђој, а не у својој кући.

Изгледа да ПР служба Владе Републике Српске ударнички ради на свим фронтовима. С једне стране имамо смијешне изјаве Премијера Додика за "неупућене" новинаре из Србије, слиједи сокољење народа преко билборда "Без дилеме", а онда имамо изјаве Ливна савјетника Премијера, о томе да је Додик добрица којег нико не разумије.

С оваквим описом Премијер личи на Шрека, чак ће се састати и с принцезом. Истовремено, на путу да постане лидер Босне и Херцеговине, омета га његов локалпатриотизам и љубав према јагњетини.

У кампању су се укључили и (кик) боксери који су приликом недавне табачине, на својим мајицама носили натпис "Милорад Додик српски херој".

А ко би други био?

Иако је Додик план Б, одложио после "ћаскања" с Тадићем, на њему се и даље ради. Да парафразирам Тита: "(К)радимо као да ћемо 100 година бити на власти, а спроводимо кампању као да ће нас сутра ухапсити".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog