Branislav Škobo

Јаки на ријечима, слаби на дјелима

Званично је криза стигла и код нас! Иако је већ више од пола године власт убјеђивала грађане да ће она заобићи економски стабилну РС, челници Владе РС су одлучили да нам јавно саопште да су нас довели у веома тешку ситуацију, што се и показало упућивањем Ребаланса Буџета по хитном поступку у Народну скупштину РС.


Приликом усвајања Буџета за 2009. годину у износу од 1 милијарде и 670 милиона КМ, знали су и Влада РС и они који су подржали такав Буџет да се он неће реализовати, дијелом због смањених прихода од ПДВ-а, дијелом због свјетске економске кризе, а највећим дијелом до лоше реализације Буџета, дошло је усљед расипничког трошења новца од стране оних који су га и предложили.

Од самог почетка мандата ове Владе присутни су двоструки аршини, што се свакако највише манифестовало повећањем плата буџетским корисницима пред изборе 2008. године, а посебно здравственим радницима, којима су након избора смањили плате за 30%, што су сада учинили и са амбициозним Буџетом.

Знајући да су средстава од приватизације увијек при руци да попуне рупе у Буџету, Влада РС није обраћала пажњу на своју раскошност и упозорења која су долазила са свих страна.

Међутим, када се каса није пунила онако како је било планирано, а кеса од приватизације постала је све празнија, почели су размишљати о милионима од ММФ кроз стендбај аранжман. "Ето ми имамо 900 милиона КМ на рачуну од приватизације, али да се мало и задужимо за 400 милиона евра, јер су средства од приватизације резервисана за наше приватне аранжмане".

Тако је и било, у приједлогу Ребаланса Буџета за 2009. годину, средства од ММФ у износу од 228 милиона КМ, са укупним буџетским приходима за 2009. годину у износу 1 милијарде и 372 милиона КМ, од планираних 1 милијарду и 670 милиона КМ (мање за 300 милиона КМ) дају износ 1 милијарду и 600 милиона КМ укупних буџетских средстава, што је опет мање за 70 милиона КМ, односно 4,2 одсто у односу на усвојени Буџет РС за 2009. годину.

Кроз писмо намјере које је упућено Међународном монетарном фонду, наши представници који су преговарали за одобравање средстава обећали су да ће у РС: "смањити плате, замрзнути запошљавање за годину дана, уштеде на пензијама, платама, здравственом фонду" и много чему; а све то потписано је од стране: Николе Шпирића, Милорада Додика, Александра Џомбића и, наравно, представника из Федерације БиХ. Што нас свакако не чуди.

Изгледа да нам ни ММФ, а ни средства од приватизације (којих очигледно више и нема) не могу помоћи да се извучемо из кризе у коју смо доведени.

Да ствар буде још гора, да остану без укупних или дијела средстава због мање 70 милиона КМ, на тапету Владе РС нашли су се борци ВРС - намјенска издвајања за борачки додатак планирано 12 милиона - Ребалансом Буџета 0 КМ, намјенска издвајања породицама погинулих бораца и инвалидима планирано 2,8 милиона - Ребалансом Буџета 1,8 милиона (мање 1,0 милион КМ), рјешавање проблема избјеглих и расељених лица - мање 15 милиона КМ, Фонду за здравствено осигурање - мање 15 милиона КМ, подршка запошљавању младих - мање 300.000 КМ, финансирање социјално-хуманитарних активности планирано 690.000 КМ - Ребалансом Буџета 0 КМ, итд.

Без обзира што средстава нема за ове категорије, увијек ће их бити за разне концерте, освајање непостојећих титула првака, сеоске стадионе са вјештачком травом, милионске дрвене објекте на Врбасу, скупоцјене аутомобиле и авионе који се купују због сигурности наших функционера и за још много тога што некоме падне на памет.

Велико је питање на који начин прихватити постојање овакве финансијске ситуације, када нам свакодневно наши властодржци дају информације да је стопа извоза у односу на исти период прошле године већа, да је од стране пореске управе РС прикупљено 9 одсто више прихода у односу на исти период прошле године, те да је просјечна плата већа него у истом периоду прошле године.

"Приходи су све већи", а средстава је све мање у Буџету РС.

Очигледно је да постоји више рупа у кеси званој "Буџет" и да ће их бити још више до краја мандата ове власти.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog