Bojan Bajić

Непријатељи БиХ сједе у Парламенту Федерације и упиру прстом у РС

Нешто размишљам шта ли пише у образложењу одлуке о повећању властитих плата, пензија, насљедних права, итд., коју су федерални парламентарци изгласали, себи.


Можда су написали да се сломише од рада и обавеза, мада чисто су...мњам, јер мониторинг извјештаји о њиховом раду сваки пут евидентирају да се они тамо убише од досаде.

Можда су написали да су плате у привреди несразмјерно веће од њихових у Парламенту, па да се на овај начин исправља та велика неправда. Мада би и ово било чудно, јер радници нису примили посљедњих 17 плата.

Можда су се позвали на чињеницу да Федерацију БиХ није "закачила" глобална рецесија, те да су избјегли узимање кредита од Међународног монетарног фонда. Ма и ово ми невјероватно изгледа, јер је управо супротна ситуација, и то углавном њиховом кривицом.

Можда су рекли да су заједно са Владом свели стопу незапослености испод 10 одсто, или повећали извоз у односу на увоз, подстакли научно-технолошки развој, привукли стране туристе у земљу, створили од Федерације рај за инвеститоре, очистили систем од криминала и корупције... Ма какви, ни ово није могуће, чак се и Додик хвали да је пропала Република Српска бољи дио БиХ.

Тачно не знам шта су могли још написати. Можда су за себе рекли да су безобразни, безосјећајни за тешко економско и социјално стање у земљи, да мисле само на себе, да користе посљедњу шансу прије него се држава суноврати у тотални амбис, да су се претворили у паразите и крвопије, да је халапљивост постала јача од њих самих, да им морал није јача страна... Ово има логике, али нема шансе да су то рекли, да имају образа не би им уопште пало на памет да повећавају бенефиције.

Можда су написали да ће свака власт послије октобарских избора начисто надрљати кад пристигну на плаћање рате кредита од ММФ, а као резултат њихове лоше политике, те да им је најбоље да изгубе изборе и оду у опозицију, али да народ у БиХ упорно гласа за њих, па они више нису паметни како се уопште може отићи у опозицију. Онда су, овим посљедњим чином дизања плата, одлучили још једном да пљуну у лице гладним грађанима, не би ли се ови напокон дигли на ноге и растјерали их са власти.

Мада, познајући њихову незаситост и чудни менталитет људи у БиХ који се иначе пуно не буне, и ово је мало вјероватно.

Е, сад, има једна варијанта која би могла бити могућа. Додик је крив, то је то, сто-посто. Сигурно су смислили неко образложење у којем је Додик, неком својом, против БиХ упереном изјавом, коју је усагласио са Добрицом Ћосићем, предложио да се укине Федерација БиХ, како би Република Српска постала гигант спрам малих и посвађаних кантона. На тај начин би се великосрпски пројект лакше спровео, а Република Српска припојила матици.

Због тога су федерални парламентарци храбро устали у одбрану БиХ, пркосећи мрском непријатељу, доносећи историјске одлуке о јачању Федералног парламента и мотивисању "родољуба" који сједе у Парламенту ФБиХ, да издрже ту неподношљиву голготу која долази из великосрпске кухиње. Тако су невољко били принуђени да повећају своје плате, пензије, бенефиције...

Да, нема сумње, сигурно су то написали. У посљедњих 15 година, владајућим странкама из Федерације БиХ је увијек неко други крив. Обично им је крив Дејтон, Коштуница, фашизам и национализам, Русија, Тадић, Међународни суд правде, Додик, Србија, Хрватска, хришћански аршин Европске уније, исламофобија, итд.

Да није ових узрока, у Федерацији БиХ не би било криминала и корупције, паметни и компетентни би били на функцијама, умјесто подобности по принципу "узорних" муслимана из СДА (који су, додуше, осумњичени да су блудничили са малољетницама у близини Меморијалног центра у Поточарима), Сарајево би могло радити на истинској мултиетничности, насупрот присутној исламизацији. Само да није српског сепаратизма, направила би се обилазница око Сарајева и средства из Развојне банке би била правилно инвестирана, само кад би се укинула Република Српска...

Стварно је постало смијешно слушати владајуће странке из Федерације БиХ, тј. обичне фолиранте, како кукају на Републику Српску, куну се у државност БиХ, а паралелно с тим крадуцкају државне паре, енормно се богате, уживају големе бенефиције и испирају народу мозак да им је Устав и ентитетско гласање највећи проблем у животу.

Већи непријатељи за будућност БиХ су они који је поткрадају а тврде да је воле, од оних који је поткрадају а тврде да је не воле.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog