Milko Grmuša

Скандал на који нико не реагује - Влада РС дала 25.000 евра Pressu RS да направи портал

Невјероватно, али истинито: Влада Републике Српске, на сједници која је одржана 29.јуна 2011. године, одобрила је из буџета Републике Српске, дакле од средстава грађана Српске, чија је просјечна плата 400 евра, а цијена синдикалне потрошачке корпе износи 900 евра, 25.000 евра за израду веб-портала листа Press RS.


Оно што је још невјероватније: на ову скандалозну владину одлуку нико од опозиције и медија у Српској, изузев портала Capital.ba уопште није реаговао, а и поменути портал само је дао информацију, без да је такође дао и свој коментар о таквом невјероватном владином поступку.

Према томе, не постоји убједљивији аргумент да у Републици Српској данас апсолутно не постоји (способна) опозиција, као ни објективан и независан медиј, који би отворено упозоравали на пропусте власти и покушавали да унаприједе политички процес, сазријевање јавног мнијења и укључење јавности у процес доношења одлука. Истина, постоји неколико добрих новинара, па и политичара, али њихове организације не прате капацитете тих људи.

Аргумент да власт контролише све и свашта, те да нико не смије да јој се супростави, јер би она учинила много страшне ствари таквим авантуристима не стоји. Истина, ово је овдје Балкан, што би рек`о Бајага, људи од власти праве фетиш, они који су на власти помисле да су богомдани и да им не може нико ништа, те је неспорно да смо ми још увијек далеко од зрелог демократског друштва, али управо мој лични примјер доказује да је ријеч о томе да људи у опозицији и медијима свој нерад, неспособност, јавашлук и неодговорност фактуришу неком имагинарном "страху од власти и њеним недозвољавањем да се они који другачије мисле изразе". Ево, ја водим овај блог озбиљно већ годину и по дана, пишем колумне на неколико web портала и многи моји текстови и коментари били су и више него жестоко критични према власти. Вјерујте, нико никад из власти ми због свега тога није правио озбиљан проблем. Ок, прихватам да сам ја као појединац потпуно небитан, те да заправо нико није реаговао јер их боли она ствар за Милком Грмушом, али, право говорећи, кад видите ко је код нас све опозициони политичар и какви су медији-без лажне скромности, ни они нису пуно битнији.

И, према томе, и они могу да кажу онда да је Влада Републике Српске, на челу са Александром Џомбићем, на поменутој сједници донијела скандалозну и безобразну одлуку да од понижених грађана Српске узме 25.000 евра и поклони их приватном листу који уопште није из Републике Српске да му неко ко вјероватно није из Српске направи портал.

Да у Српској постоји имало реда, Џомбић би колико вечерас поднио оставку, јер нити у једној озбиљној земљи не може да се толерише један такав имбецилан поступак.

Е сад, волио бих да ми неко из те бранше одговори на питање какав то портал треба да буде да би коштао 25.000 евра. Волио бих и да ми неко објасни логику према којој влада једне државе даје новац њених грађана приватном предузећу у другој држави да оно направи себи веб портал. И уколико имамо у виду чињеницу да је ријеч о једном медију који се бави и политиком у Српској, онда је јасно чију страну ће тај медиј заузимати, као и чије интересе ће промовисати.

Овакво понашање владе, медија, опозиције - најрјечитије свједочи о потпуној хипокризији, безидејности, учмалости и моралном посрнућу у којем се налазимо.

Нека нам је Господ Бог на помоћи.

(Текст је објављен на блогу Милка Грмуше, а Фронтал га у цјелини преноси уз одобрење аутора)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog