Milko Grmuša

Влада РС дала 154.000 КМ за израду два сајта, од којих један чак не постоји

Ако је неко помислио да је "Случај Press RS" једини који свједочи о бахатом и безобразном односу Владе Републике Српске према новцу пореских обвезника, који се без било каквог смисла и логике баца на израду којекаквих сајтова и портала-грдно се преварио.


Не треба само бацати дрвље и камење по актуелној влади - и у прошлом мандату дешавале су се скандалозне одлуке. Просто, новац грађана Српске пречесто се арчи без било какве потребе, а грађани најчешће појма немају о томе.

У поменутом тексту који је отворио тему "Случај Press RS" писао сам да грађани немају адекватне и правовремене информације зато што ми немамо квалитетне медије. Штавише, наши медији и јесу рак-рана овог друштва. Они апсолутно немају везе са објективним и непристрасним извјештавањем, које им је на посљедњем мјесту што се тиче њихових стварних циљева. А њихов главни циљ јесте узимање новца, без обзира од кога, што више, што прије, без обзира на начин. Сљедећи примјер то показује на најбољи могући начин.

Наиме, вјеровали или не, управо је Press RS прије извјесног времена писао о расипничком понашању Владе РС и бивше министарке економским односа и регионалне сарадње Јасне Бркић, "која је прошле године потрошила 154.000 КМ за два портала која још нису пуштена у функцију".

О чему се овдjе ради!?

Press RS је писао о томе да је Влада РС, односно ресорна министарка Бркић, издвојила 154.000 КМ (око 77.000 евра) за сајтове који тада уопште нису били у функцији. Један од тих сајтова, "Извоз-инфо центар Републике Српске" још увијек не може да се пронађе на интернету путем претраживача, иако је прошло више од пола године како је његова израда најављена. За израду тог сајта Влада РС унапријед је уплатила бањолучкој информатичкој компанији Ланако 96.000 КМ (48.000 евра).

Оно што лијепо може да се прочита у односном Пресовом чланку јесте да је израда поменутих сајтова-макар десетоструко преплаћена, односно да се "за исте паре могло добити чак десет сличних сајтова!" Дакле, у Press-у RS су тад признали да је максимална тржишна цијена једног одлично креираног сајта око 15.000 марака.

Е сад, да се подсјетимо, Влада РС недавно је самом Press-у RS одобрила 50.000 КМ за његов портал, што ће рећи да је према самој логици Преса, а која је тад била потпуно исправна, Пресов портал преплаћен минимално три пута више од реалне цијене. И знате шта? Ни тај портал још није израђен.

Дакле, оно што је Press-у RS сметало до јуче, више му не смета. Зашто? Зато што је добио паре од Владе РС за исте ствари и на исти начин који му је до скора био споран. Закључак: ако неки медиј критикује овдашње власти он то чини или зато да би изнудио од те власти паре или зато што му је већ претходно неко дао новац да то ради. Интерес грађана и прокламовани вербални циљеви "објективног информисања јавности"? Ма дајте, молим вас.

Ипак, један од поменута два сајта је завршен и можете га наћи на интернету. У питању је сајт чија израда је коштала 58.000 КМ (око 29.000 евра), а који је намјењен страним инвеститорима који су заинтересовани за улагање у Републику Српску.

Занима ли вас како изгледа сајт који кошта 58.000 КМ!? Шта мислите, како изгледа нешто на шта је Влада РС дала износ новца пореских обвезника за који већина вас који ово читате радите минимално двије и по до три године, под условом да сте срећковић и да имате посао? Занима ли вас како изгледа сајт који кошта четири пута више од уобичајене тржишне вриједности?

Тај сајт изгледа управо овако.

Молим вас, пажљиво га погледајте. Сјетите се сајтова на које сте отишли у посљедње вријеме. Да ли вам овај сајт, на који је потрошено скоро 60.000 КМ изгледа нешто нарочито? Да ли бисте га запамтили као нешто посебно након што сте отишли са њега? Да ли вам је његов дизајн много бољи од дизајна овог блога на којем се тренутно налазите?

Знате ли колико је коштала израда овог блога? 0 КМ.

Према томе, ово је још један примјер како се новац грађана Српске бјесомучно разбацује у времену тешке кризе и сверастућег сиромаштва. Ово није демагогија, ово није јефтина патетика. Неко може да мисли да је у питању мали новац, али ја вас питам-колико вам треба да га зарадите? Даље вас питам - сматрате ли да су пројекти за које су те паре издвојени вриједни толиког новца? Да ли је све то могло бити учињено на квалитетнији начин, за мање новца и брже?

Сва ова питања служе како би се на овом простору покренула дебата. Без дебате нема јавног мњења. Без јавног мњења нема грађанског друштва, нема критичке мисли. Без критичке мисли нема развоја нових идеја. Без нових идеја нема напретка друштва, нема развијеније Републике Српске и бољег стандарда за њене грађане. Ко год сматра да су овакве теме небитне, тај или је глуп или није добронамјеран или има непосредну корист од оваквих ствари.

(Текст је објављен на блогу Милка Грмуше, а Фронтал га у цјелини преноси уз одобрење аутора)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog