Srđan Puhalo

Само концептуално

Изађе СДС са новим политичким концептом прије неки дан. Кажу да се базира на двије основне поставке и то:


  • Странка нигдје више неће водити политику конфликта и
  • Окретање стварним проблемима у друштвy.

Изгледа да СДС покушава да минимизира конфликте између Федерације БиХ и Републике Српске и то из неколико разлога:

  • СДС је свјестан да се не може борити са „патриотизмом“ СНСД-а потпомогнутим независним и гласним медијима,
  • Не постоји особа у СДС која може да парира Милораду Додику у одбрани интереса Републике Српске који су константно угрожени од стране Федерације БиХ и међународне заједнице и,
  • Смиривање тензија између Федерације БиХ и Републике Српске, у први план би избацили економске и егзистенцијалне проблеме становника овог ентитета, а то су питања на која СНСД нема адекватне одговоре.

Стратегија није лоша и ово фино звучи на папиру и на конференцији за медије, али ће бити интересантно видјети на који начин СДС ово планира да постигне.

Објективно, тешко да ће успјети да за то искористе медије у Републици Српској. Страначка инфраструктура им је прилично „танка“ и много стара, а страначки прваци тешко да желе да упрљају своје шиљате ципелице обилазећи грађане.

Данас, је ситуација оваква:

Одмах након изношења СДС платформе, огласио се СНСД-ов „убица“ Васић са изјавом „СДС је промашио. Република Српске је увијек у опасности из вана“, а предсједник Додик је, овога пута не спомињући Ајнштајна, додао да је „Српска у сталној животној опасности“.

А онда крећу бриљантне активности СДС-а:

Одлазак на састанак са СНСД-ом на Јахорину који је више доживљен као приближавања опозиције власти и тврђење пазара, него разговор два равноправна партнера о наступу у Сарајеву.

Што се тиче СДС-овог бављења свакодневним проблемима грађана Републике Српске, он није на видику. То се најбоље види по изјавама Босића који спомињањем ратне коалиције са СНСД, која маестрално одвлачи пажњу са питања здравства, школства, радних мјеста и сл.

Додамо ли томе информације о освјештавању канцеларије Огњана Тадића у Сарајеву, јасно је да су ови из СДС-а свјетлосним годинама удаљени од новог политичког концепта.

Концептуално нема шта?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog