Vesela

Окупирај Бањалуку

Окупирај !

А, зашто?

Неки дан сам добила позив да се придружим групи на фејсбуку под називом „Окупирај Бањалуку“.


Група је основана као подршка покрету “Occupy Wall Street “ који већ три недеље у Америци протестује на улицама и у парковима неколико десетина градова и кампује у свјетском финансијском центру у знак протеста против похлепе и корумпираности система.

Амерички протестанти су дио глобалног покрета „Global revolution” који је настао као израз револта против све веће и видљивије увезаности политичара, мејнстрим медија и приватног пословно-финансијског сектора, а који позива да 15. октобра људи изађу на улице широм свијета и поруче да желе промјену друштвеног системa.

Ово није идеолошки покрет и у њему нема мјеста за те врсте подјела иако их многи који желе опструисати покрет оптужују за различите намјере. Како већ коме одговара. Заговорници овог покрета тврде да је вријеме да се нешто мијења у систему који је дубоко корумпиран.

Мјере штедње које су владе Шпаније, Грчке и других земаља најавиле су биле повод за сличне протесте и у тим земљама. Иако мејнстрим медији не поклањају пажњу овим одгађајима а иду чак и на бојкот истих, на интернету можете наћи снимке о протестима у Грчкој, Арменији, Њемачкој, Шпанији, Египту (у којем су радници преузели и власништво над својом првом фабриком) и другим земљама.

Амерички мејнстрим медији скоро уопште не преносе снимке са „Occupy” протеста. А, уколико их емитују скоро у правилу снимке прати коментар „пар стотина протестаната“, „неорганизована група“, „група без лидера“ “беспослени грађани“ сличним квалификацијама иначе својственим заштитницима тренутног система. Међутим, јуче су се протестантима придружили и неки од најјачих америчких синдиката, разна удружења грађана и студенти. Придружују им се правници и стручњаци за комуникације нудећи бесплатно своје услуге. Да ли су мала или, ипак, велика група просудите сами.

Против чега се Американци буне?

Познато је да у САД-у финансијска криза проузроковала осиромашење великог дијела популације. Како амерички медији извјештавају, након проведене једне истраге Комисија за хартије од вриједности САД-а оптужила је најјачу фирму са Wall Street-a под називом Goldman Sachs & Co. да је продавала хипотекарне инвестиције без обавјештавања купаца да је у „креирању“ тих хартија од вриједности учествовао њихов клијент (Paulson & Co. – hedge fond) који се кладио на њихову пропаст. Америчка Комисија за хартије од вриједности тврди да је Паулсон платио Голдману око 15 милиона долара још 2007. године да креира инструмент повезан са хипотекарним хартијама од вриједности а чију вриједност је овај хеџ фонд сматрао нереалном и очекивао да ће она убрзо пасти. У исто вријеме Паулсон је преузео додатне кораке обезбјеђења које су му омогућиле огромну зараду на паду вриједности ових хартија од вриједности. Ово је био и узрок финансијске кризе која је услиједила. Двије европске банке које су купиле ове хартије од вриједности су изгубиле милијарду долара док је Paulson-a на оваквим трговањима зарадио неколико милијарди долара. Комисија није могла оптужити Paulson-a јер није он тај који је ове инвестиције презентовао купцима већ Goldman & Sachs.

Након ове кризе је услиједила помоћ Владе САД-а банкарском сектору у износу од 700 милијарди долара. Истраге које су проведене и које се још увијек проводе су показале да новац који је Влада дала финансијском сектору није искориштен како треба те да је било много злоупотреба. Чланак о тој истрази можете наћи овдје.

Ово су два највећа „окидача“ америчких протеста. Протестанти тврде да се 1% популације у задњих 20 година енормно обогатило док је преосталих 99% све сиромашније и сиромашније због тога што Влада константно излази у сусрет захтјевима тих истих богатих слојева који резултирају у кресању буџета за образовање, здравство, отварање нових радних мјеста. То је недавно и објелодањено кроз постојање тзв. Вијећа ALEC за које се испоставило да је, у ствари, механизам путем којег су америчке корпорације са представницима владе договарале доношење закона без јавне расправе, далеко од очију јавности.

Фирме које посједују или имају акције у нафтним компанијама се оптужују да намјерно шпекулишу цијеном нафте на тржишту како би остварили огромне профите док већина обичног становништва због таквих активности само даље страда. Експерти са неколико америчких универзитета тврде да су дивље шпекулације цијенама нафте биле основни узрок рекордно високох цијена сирове нафте прије три године. Како неки медији наводе највећим шпекулантима на овом тржишту се сматрају Goldman & Sachs, затим холандско-швицарска фирма Vitol SA те Morgan Stanley, Barclays и JP Morgan Chase. (подаци о шпекулацијама са цијеном нафте)

Поред ових, амерички протестатни наводе још низ критика на рачун уског богатог слоја становништва:

- узели су новац од пореских обвезника а настављају својим директорима исплаћивати бонусе, угрозили су квалитет хране и пољопривреду стварањем монопола, настављају са провођењем дискриминације на радном мјесту на основу пола, идентитета, сексуалне оријентације и боје коже, константно онемогућавају запосленима да преговарају за боље плате и радне услове, држе студенте као таоце путем студентских кредита на образовање а које је само по себи основно људско право, злоупотребљавају правосуђе, улажу милионе доларе у адвокатске тимове како би их ослободили тужби у вези са уговорима за здравствено осигурање, продали су нашу приватност као робу, користе полицијску и војну снагу да спријече слободу штампе, намјерно не повлаче рискантне производе који угрожавају живот а све због профита, и даље утврђују економску политику упркос катастрофалним резултатима које та политика производи, донирају огромне суме новца политичарима, блокирају примјену лијекова који могу спасити људске животе како би заштитили своје инвестиције, крију угрожавања животне средине која проузрокују својим пословањем, настављају са колонијалном политиком и у земљи и иностранству, настављају са произовдњом оружја за масовно уништење само да би добили уговор са Владом, намјерно шире погрешне информације и крију истину од људи путем контроле медија, и даље блокирају кориштење алтернативних извора енергије само како би нас одржали зависним од нафте, итд. (погледајте линк)

Какве то везе има са нама?

Не знам. Просудите сами. Ја сам једино нашла информацију да је фирма Витол 1990-их платила 1 милион долара Аркану за „осигурање“ уговора за нафту. Та информација би, вјероватно, остала заборављена да иста фирма није нешто слично урадила и у Ираку након чега је била принуђена да плати одштету ирачком народу. А, ни то не бих пронашла да није изашао чланак о корумпираности једног члана британског парламента, припадника Конзервативне партије Alan Duncana из 2009. године, a koји је био повезан са овом као и неким другим фирмама од којих једна оног познатог контроверзног милијардера Marc Rich-a. Сада на то додајте скандал Murdoch и биће вам све јасније. Корпорације – политичари – медији.

Мени амерички протести не изгледају као само још један у низу „hippy” покрета.

Или, ви мислите да јесу?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog