Petar Popara Crni

Први међумедијски сукоб у РС

Колегијално ненападање које влада међу медијима у РС прекинуто је прошле седмице. Дневни лист Прес РС обајвио је тужну причу о принудној наплати РТВ таксе од супруге погинулог борца и то тако што су јој судски извршиоци одузели једну од двије свиње.


Прес је за референтног саговорника у тој причи, а који је дао свој критички осврт по питању функсионисања јавног РТВ сервиса у РС, имала Винка Перића, власника ВИКОМ телевизије иако су у у истом броју у ТВ додатку објавили интервју са директором ТВРС, Наталијом Тривић.

Толико о новинарству.

У земљи у којој се радницима дугује 800 милиона КМ, а послодавцима који имају услове за да редовно извршавају обавезе министри шаљу инспектори да би радницима исплатили плату, а порез држави, вјероватно јесте вијест број један ефикасност судова при одузимању свиње због РТВ таксе. У складу с тим Алтернативна телевизија је подржала причу Преса и тиме отворила централну информативну емисију. Иако је тог истог дана извршни секретар СНСД-а, Рајко Васић, на страначком порталу дао своју оцјену да је АТВ „предводник песимизма и црног информативниог таласа у медијима Републике Српске“, а коју је овај медиј тотално, са ставом, игнорисао. Као што је РТРС са ставом игонрисао прасе.

Толико о новинарству

Било би интересантно да је РТРС тог дана „отворио“ свој Дневник са Васићевом тврдњом, као што би било интересантно да је објавио причу о судским извршиоцима што отимају од сиротиње због дуга од једва 100 КМ, а не од неплатиша плата и пореза. Било би још интересантније да су ова два медија нашли за сходно да, када и Фронтал, објаве да је бесмислено давати паре из буџета РС Пресу за дизајнирање сопственог портала и то неколико десетина хиљада марака више, него што посао вриједи.

Толико о новинарству

То доскорашње ненападање је створило лажну слику непостојања конкуренције међу телевизијама. А и јесте тако. Јер, једино су били кивни једни на друге само онда када је Влада РС дијелила паре из незнамкојегвише разлога. Наводно, да се због кризе не отпуштају људи.

Знате ли колико има запослених ТВ Џунгла? ХИТ телевизија? Обитељска телевизија Валентино?

Зашто се обитељској телевизији Валентино, студио Арени, Херцег телевизији, Балкан телевизији, Џунгли, Слобомиру одобрило по 45.000 марака, а за те паре јавни ртв сервис РС је могао купити права на све турнире Мастерс серије. Тако су сви у РС могли да гледају Нолета како побјеђује.. Шта је Виком за 80.000 КМ урадио за РС, осим што му се неки радују послије поноћи, јер зову оне „даме“ што се скидају и за неколико десетина марака стављају руку тамо гдје им кажеш. Да је то популарно сигуран је и Перић са почетка приче, па због тога мисли да би било најбоље „увести претплату за канал који грађани гледају“.

Када смо код ове претпалте, или пореза на тв и радио пријемник - то је законска обавеза, али у нашем случају би требало да буде и опште-друштвена солидарност (мада ја имам и тв и радио на телефону?). Неколико пута сам изнио у критичким коментарима према РТРС-у мишљење да је он ипак највећа надлежност коју Република Српска има. То што је већина незадовољна квалитетом слике, тона и програма, то је д(р)уга прича.

Иако је РТРС-у и данас зграда празна, програм још празнији, а људи раде за мале паре, Влада је опет помагала друге медије, а свједовци смо да активности Владе и других институција РС по њих најбоље представља РТРС.

Плаћам РТВ таксу и радујем се дану када ће је РТРС и заслужити, а ово писање Преса сигурно није имало за циљ дизање на ниво грађанско-социјалног новинарства по чему је иначе препознатљив.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog