Igor Crnadak

Обичан дан у Српској

На жалост, ова сриједа, 16. новембар био је заиста један нормалан дан у Републици Српској. И зато никакав напредак не треба очекивати ускоро. Барем док имамо ову власт, коју смо себи изабрали на претходним изборима и која је учинила да овакве вијести у једном дану чине нормалан дан.


Ове сриједе биљежимо неколико нових примјера, иначе свакодневно присутних, потпуног слуђивања народа.

Прво, још мало о конзистентности и истрајности наших институција, а посебно Народне скупштине. Данас је Влада РС још једном, по ко зна који пут, погазила и понизила Народну скупштину. Игор Радојичић и даље нијемо посматра како се од Народне скупштине, којом предсједава, прави неформални и потпуно неважни клуб реторичара Српске. Иако и птице на грани знају да је Скупштина усвојила закључак којим је нова власт у Федерацији БиХ проглашена незаконитом и неуставном, данас је министар индустрије и енергетике Републике Српске одржао радни састанак на тему Електропреноса БиХ са својим колегом из федералне владе. Уредно најављен и одржан састанак, изјаве за медије, сликање и све остало што иде, по реду. Све као што је било и прије него што је Народна скупштина прогласила Владу Федерације БиХ незаконитом и неуставном. Намеће се питање обичном народу, а требало би и Радојичићу, чему служе и шта значе закључци и одлуке НС РС.

Ево и наградно питање, да ли ће предсједник Народне скупштине сутра опоменути министра и упозорити га да мора поштовати закључке највишег законодавног тијела? Да не заборавимо, ово није случајан инцидент, након фамозног закључка Народне скупштине и прије данашњег дана имали смо међуентитетске састанке министара рада, здравља, саобраћаја и наравно сусрет двојице предсједника Додика и Будимира, и то у Бањалуци.

Данас је и дан када је ступило на снагу и најновије задужење Републике Српске од преко 100 милииона КМ. Министар финансија изгледа опуштено, насмијано и релаксирано. Управо као неко ко ни овај ни остале кредите које су нам натоварили на леђа неће враћати, нити га је брига ко и како ће их вратити. Све је то овде, код нас, постало нормално.

Данас су пуни медији и најава за наставак турнеје вокално-забавног састава Шесторка, који већ годину дана увесељава и од мучних тема одвраћа напаћени народ оба ентитета. Сутра, у Сарајеву, нови наставак преговора око формирања Савјета министара БиХ, у организацији ХДЗ 1990. Све је као и иначе, данас мноштво изјава, неко је мање а неко више оптимистичан. Сутра састанак, па објава да нема договора, па наставак несувислих објашњења да је крива она друга страна, муљање и петљање и све то гледајући народ равно у очи. Само понекад, предсједник СДС-а примјети да му је непријатно колико апсурдно та неплодна дружења изгледају. И онда опет неколико седмица паузе, па нови састанак, и све испочетка кад се договоре на кога је ред да буде следећи домаћин.

У међувремену, данас је најављено да ће, највјероватније сутра, машиновође које штрајкују већ више од мјесец дана доћи у Бањалуку и овде наставити своје протесте. Наравно, све ово под условом да им лидер ДНС-а Марко Павић не препријечи пут полицијом којом им је више пута пријетио.

Данас је у новинама и вијест да ће и пензионери у протесте 15. децембра. Мале пензије, корупција која је довела до изједначења броја радника и пензионера, нови закон који ће још више угрозити пензионере, тотална небрига за овим дијелом популације само су неки од разлога зашто ћемо изгледа и сениоре ускоро видјети на улицама. Али, њима се заиста мора вјеровати да је дошло до грла, јер кад Раде Ракуљ, иначе приватни пензионер владајућих који углавном Владу брани боље од СНСД-ових посланика, каже да је превише онда можете замислити колико је сати.

И још уз све то, министар Ђокић је, такође данас, поново повукао са дневног реда Народне скупштине ( е, мој Игоре ) информацију о стању у Фонду ПИО, настављајући да се игра и са Радојичићем и са осталим посланицима и са 230 хиљада пензионера.

Данас је у новинама поново била вијест да је министар Чубриловић био код предсједника Додика да га обавјести да је аутопут скоро завршен и да ће га пустити у рад до краја мјесеца. Иста вијест као прије неколико дана, био сам убјеђен да је грешка, да је новинар направио погрешан copy/paste. Али, није то у питању, него се наставља борба за политичке поене код овог несрећног народа, ко ће покупити кајмак за успјешан завршетак изградње аутопута послије седам година. Због тога Додик, у последње вријеме, свака два-три дана позива министра, а овај се наравно уредно одазива, да се зна коме се извјештај подноси и ко је глава куће, најзаслужнија кад нешто иде како треба.

Исто данас, спектакуларна вијест о великој пљачки, махинацијама и злоупотребама у Спортском центру Јахорина. Једна телевизија доноси овај прилог и у њему предсједник паљанског СНСД-а, свом снагом ударио на криминал, корупцију, неспособност и незнање руководства на Јахорини, које уништава „олимпијску љепотицу“. Па, чекајте људи, ко је овдје луд? Прво сам, за сваки случај, провјерио и дефинитивно утврдио – сву власт, од ноћних чувара и возача ратрака до директора, у овом центру већ годинама држи СНСД. Али, онај предсједник СНСД-а из Пала, којем је иначе супруга посланик Странке у НС РС, то не спомиње него испаде да је власт на Јахорини наметнуо високи представник, да је криминална и неспособна, а све ће то овај јунак са Пала и његове страначке колеге да разријеше. Да човјек не повјерује.

И све ово је само дио данашњег дана, сасвим обичног и нормалног, у Републици Српској и њеном информативном небу. То је и највећи „успјех“ ове власти, убила је народ у појам, чим су му овакви дани нормални. Један од најупечатљивијх натписа на мајицама које се продају на штандовима у Гучи може се без размишљања примјенити и за народ и за Републику Српску – „Ко овде не полуди, тај није нормалан“!

 

Бања Лука, 16.новембар 2011.године

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog