Dragan Čavić

Чекина ревизија

Јуче је одржана сједница Одбора за ревизију Народне скупштине РС, на позив предсједника овог одбора, господина Славка Вучуревића, ради утврђивања става одбора око приједлога буџета РС за 2012.годину и плана активности Републичке службе за ревизију јавног сектора.


На сједницу, у другом покушају обезбјеђења кворума, дошло је нас 4 посланика опозиције и два представника странака коалиције на власти, као и господин Чеко .

Кворум за рад одбора је 5 присутних посланика који одлуке доносе простом већином од присутних.

Господин Чеко је презентовао план за 2012.годину, како у погледу буџета за његову службу , тако и у погледу ревизија које ће се вршити током 2012.године.

Између осталог је напоменуо да према ранијем закључку овог скупштинског одбора у 2012.години формира одјељење за ревизију јавних предузећа у власништву Републике Српске и да служба планира извршити њихову ревизију у складу са финансијским и професионалним ресурсима којим располажу.

Нагласио је да ће његова служба идуће године вршити и ревизије учинака, као посебне облике ревизије, који су често у пракси државних ревизорских институција у свијету.

Посланици опозиције су тражили да Служба за ревизију идуће године у план уврсти ревизију јавних предузећа: Електропривреда, Жељезнице, Шуме, Поште и Путеви РС.

Такође је предсједник одбора тражио да Одбор поред наведеног предложи Служби ревизије да изврши ревизију учинака на изградњи брзе цесте Бањалука-Клашнице и аутопута Клашнице-Градишка, како би се утврдила права и цјеловита истина о свим аспектима ове инвестиције, финансијским, грађевинским и квалитативним.

Ја сам још и тражио да овај скупштински одбор заузме став да се за 2012.годину у Буџету РС увећа износ намјењен Служби ревизије за 1 мил. КМ како би се ова служба ојачала кадровски, технички и стручно и могла одговорити потреби контроле утрошка јавних средстава на свим нивоима власти.

Иако су сви захтјеви опозиционих чланова овог одбора били у интересу јавног управљања новцима пореских обвезника у власништву РС и јавне контроле њиховог утрошка, два представника владајућих странака, када су видјели да у Одбору постоји већина квалификована за доношење одлуке којом би се провеле предложене ревизије идуће године, напустили су сједницу одбора како би онемогућили доношење оваквих одлука, јер њиховим напуштањем више није било кворума за одлучивање.

Одбори, као и Скупштина, функционишу на принципу скупштинске већине. Што им се свиђа подрже и гласају, што им се не свиђа не подрже и не гласају, или онемогуће гласање напуштањем сједнице.

Режим може да ради шта хоће јер њихови представници у Скупштини једноставно не желе независну и стручну контролу и ревизију њихових режимских функционера.

Очигледно се боје налаза ревизије, вјероватно свјесни шта све раде њихове страначке колеге који су у извршној власти.

Постаје бесмислено радити у скупштинским одборима који нису у стању да обезбиједе контролну функцију Народне скупштине РС над свим вршиоцима извршне власти.

У пракси , извршна власт контролише Народну скупштину РС, преко теледиригованих посланика режимских странака.

Чекина ревизија, једина свијетла тачка у борби против узурпације јавних средстава од стране неодговорник функционера и чиновника извршне власти, све више је под притиском режима.

Хоће ли попустити ?

Надам се да неће.

Видјећемо догодине!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog