Srđan Puhalo

Вријеме је за торту, али коју...?

Поводом 20 година од настанка Републике Српске њени становници ће бити у могућности да се у Требињу, Источном Сарајеву, Зворнику, Бијељини, Бањој Луци, Приједору, Градишци и неким другим градовима почасте тортама које су замјесили и испекли омладинци СНСД-а.


Остали грађани Републике Српске своје парче торте ће добити путем директног преноса на РТРС-а и биће им једнако слатка као и права.

Избору адекватне торте је предходила жива и демократска расправа унутар организације Младих социјалдемократа и Актив жена СНСД. Ево најзанимљивијих дискусија са састанка ове двије организације.

Представник МСД Градишка: Поштовани, млади социјалдемократи Градишке противе се прављењу “Реформ торте”. Сматрамо да девет мјесеци прије избора није вријеме да се почиње са било каквим реформама осим правосуђа. Тиме се може послати погрешна порука јавности да су могући реформски процеси унутар странке, ентитета или цијеле државе. Ипак ова торта би се могла наћи на менију само под условом да кухари прихвате да се држе слова рецепта, а не духа рецепта, што ће ријетко који озбиљан, а самим тим и креативан, кувар прихватити.

Представница Актива жена Гацко: Другови и другарице Шварцвалд торта се никако не смије наћи на слављеничким штандовима наше партије. Потсјетићу вас да је ова швапска торта омиљена посластица “другосрбијанцима” и направљена је од састојака који мало по мало разарају српски идентитет. О томе говори и неколико “озбиљних” есеја наших уважених научних радника објављених у часопису за друштвена и политичка питања “Аргумнети”. Додамо ли томе скорашње понашање Њемачке према Србији сасвим је јасно је зашто се ова торта не смије наћи на нашем празничном менију.

Представник МСД Бања Лука: Наша организације се противи прављењу “Добош торте” поводом прославе Дана Републике Српске. Стављање “Добош торте” на мени грађана нашег ентитета послала би се погрешна и нетачна порука нашим грађанима да се земља тренутно налази у тешкој економској ситуацији тј. на добошу, како тврде злуради појединци попут Миљевића или Ценићке.

Представница МСД Бијељине: Ми се двоумимо око торте “Шпански вјетар”. Имамо и за и против аргументе које желимо да подијелимо са колегама. Сама чињеница да Шпаније није признала независност Косова, ову торту чини веома укусном за наше грађане. Ипак треба водити рачуна да је Шпанија католичка земља и ову торту би тешко проварило највећи број православних вјерника у Републици Српској. Добили смо незваничне информације да торту “Шпански вјетар” неће освештати Владика зворничко-тузлански Господин Василије.

Представница Актива жена Мркоњић Град: Нећемо Розен торту јер звучи превише педерски. А сви знамо наш став према тим људима.

МСД Соколац: Наша партија је против Васине торте, а ево и зашто. Вас(а)ић има свој блог и нема потребе да му се даје још више на важности. Партија му је дозволила да “испира мозгове” наших грађана, и он то ради веома добро, али за тровањем стомака још увијек нема потребе.

Расправу је закључио Душан Петровић, предсједник МСД: На почетку бих желио да Вам се захвалим на конструктивној и садржајној расправи и прије него што приступимо гласању желим да вам предочим резултате истраживања јавног мњења које је за потребе Владе РС урадио Глас Српске, а у којем смо поред осталог питали наше грађане и какву торту воле. Резултати су више него јасни. Највећи број грађана њих 70% сматра да свака торта треба да има кору и фил. Нешто мањи проценат грађана , око 50%, сматра да у кори треба да буде ораха, док се томе противи 5% испитаника. 86,5% грађана жели у филу најмање 20 жуманаца, а 62,7% жели и пудинг од ваниле. У идеалној торти треба да се нађе и најмање 200 грама чоколаде, сматра 90% испитаника. На основу овог фото- робота, Глас Српске је маестрално закључио да ћемо најмање разочарати грађане Републике Српске ако их послужимо “Династија тортом”.

Сада ћемо приступити гласању…

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog