Igor Crnadak

Перформанс

Од синоћ ми стижу реакције на акцију ПДП-а у којој су јавности представљени цитати Милорада Додика о Златку Лагумџији (иначе, мој омиљени је ‚‚Република Српска неће, ни под чијим притисцима и уцјенама препустити мјесто министра иностраних послова, а посебно га неће уступити Златку Лагумџији").


 

Кључна порука је да оно што СНСД - ова власт у РС саопшти, то нема никакву тежину, ништа не значи и за то они сматрају да немају никакву одговорност. Такође, јасно се види да СНСД - ова власт свакодневно манипулише грађанима, обликује их као пластелин, и тешке, ултимативне ријечи и поруке користи само да оствари неки свој краткорочни интерес. Примјери: референдум, укидање Суда БиХ, проглашавање Тужилаштва БиХ ненадлежним на територији РС, увођење ентитетске УИО и слично.

Реакције које долазе су одличне, углавном стижу похвале за идеју, креативност и поруку акције. Оно што је с правом морало бити боље јесте сама изведба, техничка припрема и практично извођење ове акције, чиме би ефикасност била боља и на самом терену, а не само медијски. За све сугестије које смо добили, хвала.

Млади ПДП-а који су ‚‚зујали" по интернету скупили су још стотињак других изјава СНСД-ових функционера, који су се такмичили да што креативније понове оно што велики шеф говори. Највише су се истакли Душанка Мајкић и Рајко Васић који су такође били ‚‚изричити" да ће Србима припасти четири мјеста и да ће једно бити МИП, те да ту Лагумџија нема шта да тражи.

Наравно, данас објашњавају да је овај заокрет резултат мудре преговарачке политике предсједника Додика.

Ваљда, да није била мудра, Република Српска би добила два министра у Савјету министара и то уз услов да један од та два буде из реда осталих, а други Слободан Поповић.

Али, све је откривено.

Као у лошој сапуници, помирили су се Злаја и Мићо. Измириле су се и странке. Како су се Игор и Златко слатко изљубили прије неки дан, вјероватно ће брзо и повратак СНСД-а у Партију европских социјалиста, из које, Радојичић је до јуче тврдио, су их Златкови истјерали.

Баш кад смо повјеровали Додику и његовој медијској машинерији да је ‚‚Златко гори од Силајџића јер је перфидан и своју антисрпску политику увија у обланду грађанске приче", стиже заокрет - Златко је, у ствари, један фини господин који ‚‚има потребну ширину за министра иностраних послова", рече Додик.

И шта сад? Ништа, идемо даље, народе. Ми смо се наплатили, а ти, народе, гледај како ћеш се привикнути на Златка, у улози позитивца.

И пожурите са тим, јер ускоро иде нека нова ‚‚бомба"!

Поводом реакције уваженог народног посланика Баштинца (СНСД) на јучерашњу акцију, мислим да је ред да објавим и ово: Перформанс је страна ријеч (енг. Перформ - изводити, извршити, остварити) која се користи и у српском језику. Изговара се као што се и пише, дакле ‚‚ПЕРФОРМАНС", а не ‚‚преформанс".Према Википедији, перформанс је једна форма акционе умјетности настала шездесетих година двадесетог вијека, као посљедица повезивања хепенинга, боди арта, одређених схватања позоришта и ритуала примитивних цивилизација.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog