Srđan Puhalo

Волимо дискриминацију, јер волимо Републику Српску

Драги предсjедник Додик,


Ми смо Роми из Републике Српске и желимо да вам кажемо да смо прочитали Вашу колумну и потпуно подржавамо ваше ставове. Ми волимо да читамо Ваше колумне у којима ви тако филигрански објашњавате тренутну ситуацију у нашој земљи Републици Српској. Пошто нас је велики број неписмено, немојте ово да схватите као ширење дефетизма. Молимо Вас да што чешће гостујете на РТРС-у, барем на сваких 10 дана. Када сте Ви на телевизији, ми не пуштамо музику, а и како би када Вас је милина слушати.

Још ономад када сте рекли да „са господом треба разговарати господски, а са Циганима цигански“ ми смо на вашој страни.

На почетку желимо одмах да вам кажемо да ми не желимо основна људска права, јер се то не маже на хљеб. Молимо Вас да се не обазирете на такве будалаштине, јер нама треба посао у градској чистоћи, социјална помоћ и ако може неки напуштени стан - и ми сретни и задовољни. Није за нас да будемо чланови предсједништва Босне и Херцеговине или да заузмемо Вашу или позицију Ваших потпредсједника Републике Српске, а ево и неколико, како нам се чини, врло јаких аргумената:

1. Сматрамо да би наша могућност да се кандидујемо за члана предсједништва БиХ разорила неке стереотипе о нама и вјероватно лоше утицала на инспирацију и креативност Бреге и Кусте, а ми никако не желимо да наша кинематографија и музичка продукција због тога трпи.

2. Ви знате да нама Ромима ништа није свето, па ни Република Српска и ми би је прво разбили на дијелове (регионе), јер се тако више заради и онда продали у старо гвожђе. И због тога Вас молимо да нам не дајете могућност, ни теоретску, да постанемо предсједник или потпредсједници нашег ентитета.

3. Можете замислити како сама спознаја да Ром може да постане члан предсједништва Босне и Херцеговине или Републике Српске може да утиче на ментални склоп наше дјеце. Вјероватно би неко од њих почео редовно да иде у школу, да учи и труди се да добије пристојан посао, што се коси с нашом традицијом и урушава наш идентитет. О идентитету вам нећу говорити јер ви о томе много знате и много се секирате због тога.

4. Такође, желимо да вам скренемо пажњу да од доношења пресуде Финци и Ганци трпимо економски притисак, који се најбоље може видјети када просимо (што је опет дио нашег идентитета). Мој комшија тврди да је то због економске кризе у Републици Српској, али ми му не вјерујемо и мислимо да је злонамјеран јер хвата Федералну телевизију, али немамо доказе да је и гледа после 18 часова. Он каже да је дјечији програм квалитетнији на Федералној телевизији него на РТРС.

5. Овај мој комшија што хвата Федералну телевизију свом најмлађем сину је дао име Обама, што указује да има политичке амбиције, а то није безазлено.

6. Подржавамо Вас у реформи правосуђа на нивоу Босне и Херцеговине, јер ово се више не може трпити. Она Медџида нас кажњава за све и свашта, што нас опет спречава да развијамо и наново потврђујемо наш етнички идентитет.

7. Молимо Вас да још једном преиспитате одлуку Народне скупштине РС о нашем случају и ове посланике из опозиције опаметите иако од њих ништа не зависи

8. О промјени Устава нема шта да се прича и тачка.

9. Ви знате да ми сваке године у Дубици бирамо нашег цара, али смо недавно покренули иницијативу да Ви будете доживотни Цар, а ми да бирамо два ваша замјеника. То му дође као унутарстраначки избори, јел тако?

10. И на крају желимо да вас замолимо да више не форсирате на предстојећим предизборним митинзима Маринка Роквића и Цецу када имате тако добре пјеваче као што су Џеј, Љуба Аличић, Кеба или Јашар. Свјетско, а наше.

Надамо се да ће ово наше писмо помоћи у вашој борби за очување Републике Српске, а ми Остали смо поносни на то што смо дали свој скромни допринос.

И шта рећи на крају… Не дамо нашег цара због европских људских права!!

Срдачан поздрав за Вас, Кусту и Брегу

Роми Републике Српске

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog