Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Učenje po modelu ili šta će Špirić u službenom autu u petak naveče?

Novembar je mjesec kada stanovnici Balkana misle na svoju budućnost tj. neki od nas spremaju zimnicu i posjek (svinjokolj, papkarocid i sl.), a  država donosi budžet za naradnu godinu. Ove dvije stvari su i uzročno i posljedično povezane.

U zavisnosti od planiranog budžeta države u mnogome zavisi i količina i kvalitet prosjeka pojedinca.

Ako je ova moja teza tačna, a mislim da jeste, 2013. godine štedićemo i na budžetu, ali i na zimnici. Odmah da razjasnimo nemam ništa protiv štednje, naprotiv, ali mi je na umu stara poslovica iz Kalnovika koja kaže „Štedi kad imaš, jer ćeš svakako štediti kada ne budeš imao“. Ova štednja je iznuđena našim ekonomskim sunovratom i uslovljena odlukama MMF-om.

S druge strane u subotu smo dobili sljedeću informaciju „Ministar finansija i trezora BiH povrijeđen je sinoć u 21.50 časova kod hotela “Drvar” kada je, za sada, nepoznato vozilo udarilo u službeni automobil u kojem je bio Špirić.” 

Pitate se kakve veze ima ovo što je gore napisano? Pa i te kako ima veze.

Dok se budžetskim korisnicima u državi i entitetima „prodaje“ priča o neophodnosti ušteda za njihovo dalje funkcionisanje, dotle ministar Špirić posjećuje rodni kraj službenim autom poslije radnog vremena, sa sve vozačem. Naravno reći ćete da to nisu veliki troškovi, ali imajte na umu da te stvari svakodnevno rade „špirići“ iz 10 kantona, distrikta Brčko, dva entiteta i Savjeta ministara. I tako, 365 dana!!!

Znam, reći ćete šta nas briga Špirić ne troši pare Republike Srpske, ali Špirić dolazi iz stranke koja je na vlasti u Republici Srpskoj. Ako je on usvojio takav način ponašanja, zbog čega mislite da se njegovi partijski drugovi ponašaju drugačije. Postavlja se pitanje zašto niko od njegovih partijskih drugova ministru Špiriću nije skrenuo pažnju da takvo ponašanje tj. vozanje službenog automobila poslije radnog vremena nije etički prihvatljivo za jednog „starog“ socijaldemokratu, pogotovo kada se od budžetskih zaposlenika traži da kaiš stegnu za 10%.

Na kraju, možda bi bilo dobro da partijski Komesar za moral Rajko Vasić malo porazgovara sa rekonvalescentom Špirićem i ukori ga za nedolično ponašanje, jer zaposleni po javnim ustanovama slabo čitaju , a još manje vjeruju u etičke kodekse, već gledaju šta im nadređeni svakodnevno rade ili što bi mi psiholozi rekli „uče po modelu“.

p.s. Na kraju moram da vam kažem dvije dobre i jednu lošu stvar. Prvo dobra vijest je da se Gospodin Špirić uspješno oporavlja. Druga dobra vijest je da je auto službeni i da je kasko osiguran. Treća, loša vijest, je da će se Špirić prije oporaviti nego budžeti države i entiteta.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog