Jelena Stanišljević

(Ne)pristojna ponuda

Da politička scena u RS bude uvijek zabavna, sistematski se brinu dvije najveće političke partije u RS. SNSD i SDS ne propuštaju ni jednu priliku da javnost u RS obavijeste o propustima druge strane za koje smatraju da su neprihvatljivi. Nakon što su se mjesecima tužakali, prebacujući odgovornost s jednih na druge, rukovodstvo SNSD i SDS ispeglalo je sve nesuglasice zarad višeg cilja - zaštite interesa RS u državnim tijelima, Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.  A možda i zajedničkog nastupa na slijedećim izborima?

Uslijedilo je ispitivanje pulsa javnog mnjenja u vidu (ne)namjerno plasirane ponude lidera SNSD-a  Milorada Dodika Mladenu Bosiću i SDS-u za zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim izborima u BiH. Milorad Dodik tvrdi da ništa zvanično nije ponudio SDS-u, te da su oni previše rano „kukuriknuli“. Ipak, Mladen Bosić, u svom stilu nije objasnio da li ponuda stoji ili ne. Bosić je izjavio da neće komentarisati izjavu koju Dodik nije ni dao.

A šta se iza ove ponude krije? Poznavaoci (ne)prilika u RS tvrde da je SNSD –u još od prošlih, lokalnih izbora sasvim jasno da se situacija u RS promijenila i da je većinska podrška birača nepovratno izgubljena. Jasno im je i da na SDS ovaj put moraju da računaju kao na ozbiljnog konkurenta, iako oni to ne bi ni trebalo da im budu po prirodi i definiciji ove dvije partije. Ali ovdje je sve moguće, pa i da partija koja u svom prefiksu ima socijaldemokratiju, bude sve samo ne „socijaldemokratska“ de facto. Na sve to, ukoliko u SDS-u održe riječ pa na predstojećim izborima nastupe u okviru najavljenog opozicionog bloka, ode bar pola glasova, a to SNSD jednostavno ne može da dozvoli.

Ono što ni SNSD ni SDS ne želi da prizna je činjenica da su  birači u RS koji su glasali za SDS na lokalnim izborima, glasali prije svega protiv SNSD- a, a ne za SDS. Zvuči smiješno, ali tako je. Šta god naše vođe mislile, većina glasačkog tijela u RS  nisu ovce lišene svake misli, ali većinu muči što je od ponuđenog gore jedino manjak alternative.

Aleternativa na pretek imaju u SDS, ili bar tako izgleda. Konačno su dočekali da se njih nešto pita. Opozicija u RS (PDP, SRS RS, NDP RS, NSP ) teško može nečemu da se nada bez SDS-a.  Od istog zazire i SNSD. U toj partiji mogu samo da se nadaju da će SDS-ovi ogromni apetiti za učešćem u vlasti prevagnuti u njihovu korist, te da će njihova nepristojna ponuda zaživjeti i u realizaciji.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog