Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Molitva, kao žar na tvojim usnama

Apel aktuelne pomoćnice ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dušanke Tegeltije i još aktuelnije žene ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije na regionalnom skupu "CEFTA nakon pristupanja Hrvatske EU" daleko se čuo. Ona je tada rekla "Privrednici Republike Srpske vas mole (privrednike iz Srbije prim. aut.) da registrujete kompanije u Srpskoj, a ne u FBiH, jer radeći suprotno vi rušite finansijsku stabilnost Srpske i jačate FBiH".

Inspirisan riječima pomoćnice ministra Tegeltije i imajući u vidu poslovicu iz Kalnovika da se “Apel daleko čuje horizontalno , a molitva još i vertikalno” odlučio sam da napišem molitvu koja bi, uz pomoć Božiju, privukla sve srbijanske investicije u Banjaluku a Sarajevo učinila nevidljivim.

Vjerujem da će ova naša iskrena molitva doprijeti do srca i duše pravog srbijanskog Privrednika,  a nama pomoći da postanemo Japanci, a ostanemo pravoslavci.

Molitva za investicije u Republici Srpskoj

Privredniče naš, dolazim Ti sa svojim ovosvjetskim brigama, krizama i materijalnim poteškoćama.

Prinosim Ti sve svoje finansijske probleme i revizorske izvještaje, male i velike, za koje ministarstvo zna, a opozicija možda i ne.

U Tvoje ime, neka svako federacijsko i recesijsko djelovanje bude prekinuto.

Daj mi milost da tvoja dobra upotrebljavam na veću slavu Republike Srpske, da tvoja finansijska sredstva i naše prirodne resurse upotrebljavam po koncesiji našoj i biznis planovima Tvojim.

Daj mi mudrosti da dajem što sam dužan i MMF-u i Šefu.

Nauči me da rukujem materijalnim i nadasve javnim dobrima koja su mi na raspolaganju s osjećajem pune odgovornosti.

Blagoslovi me da mogu biti vjeran(a), partiji i Republici Srpskoj i sebi.

Pomozi mi da razumijem da sam samo privremeni upravitelj povjerenih mi dobara i narodnih para.

Oprosti mi sve grijehe na materijalnom području, kao što Poreska uprava Republike Srpske prašta dužnicima nekim.

Moju rasipnost, stvaranje dugova, promašene investicije, ugrađivanje u poslove, crno tržište, skupljanje beskorisnog, nepostojanje robnih rezervi, ponos zbog onog što imam, uništavanje tuđih dobara, falsifikovanje, nepotizam, neispravna mjerenja, poreska izbjegavanja, nedavanje za stranku i milostinje.

Privredniče, izlij svoju predragocjenu investiciju na ovo područje i oslobodi me svih problema.

Hvala Ti, Privredniče! Slavim Te, Privredniče! Amin.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog