Dejan Vuković

Kopilad

Generalni sekretar najveće partije u Republici Srpskoj nazvao je studente kopiladima. Razlog: demonstrirali su. Generalni sekretar koji sebe lično smatra komunistom, logično, svaku demonstraciju protiv vlasti smatra veleizdajom.

Ono što nije logično jeste izostanak jasnog distanciranja njegove partije povodom ove izjave. Jer, ko ćuti-slaže se. Nije logično ni da rukovodstvo Mladih socijaldemokrata ćuti o ovome - i među njima ima, bilo je i biće studenata. Kopiladi, u rječniku njihovog gen-seka.

Zamislite bilo koju evropsku državu, sem možda Bjelorusije, u kojoj bi visoki funkcioner neke parlamentarne stranke rekao nešto slično. Koliko dugo bi ostao na svojoj funkciji? Sat, dva? Koliko treba da se sazove telefonska sjednica predsjedništva stranke? Stvar je jednostavna - nikome ne treba takav imidž u demokratskom društvu. Zbog takvih skandala gube se glasovi. Nameće se zaključak: ako u najvećoj stranci kod nas na ovo niko ne reaguje onda ti ljudi ili podržavaju stav svog funkcionera ili smatraju da u Republici Srpskoj vlast ionako nije rezultat izbora, odnosno volje građana.

Da li je poenta da se sve ogadi u ovom društvu? Nemoj da protestuješ, bićeš izdajnik. Nemoj galamiti, ostaćeš bez posla (ili ga nećeš nikad ni dobiti). Nemoj na vlast, inače si protivnik Srpske. Ništa nemoj, sve je opasno ili makar uzaludno.

A onda na nekoj emisiji predsjednik i ostali činovnici kažu „nema ovdje inicijative, to je naš problem“.
Pa inicijativa je ovdje nepoželjna. Sve suprotno od zvaničnog stava Vlade je izdaja, glupost, podmuklo djelo mađarskih plaćenika. Takve je dozvoljeno eliminisati. Jer ništa nije iznad Republike Srpske, a Republika Srpska je vrh SNSD-a. To je osnovna premisa koja vlada u javnom prostoru Republike Srpske a koju godinama promoviše kako ta partija, tako i najveća opoziciona partija koja štiti taj sumanuti princip „jedinstvo je sve, ko je protiv jedinstva taj je protiv Republike Srpske“.

Uostalom, to nije ništa novo. Hitlera i naciste u početku su podržavale i neke demokratske stranke. Jer oporavak Njemačke je bio u pitanju. Poslije nisu. I na njih je vremenom bio došao red da se eliminišu.
Isto je bilo i u Sovjetskom savezu. Svako ko je bio protiv Revolucije bio je označen za izdajnika. Prvo nekomunisti, zatim i sami komunisti koji nisu prihvatili da su brkovi najseksipilniji dio čovječijeg tijela.

Sve sama kopilad.

A zna se šta kopilad zaslužuje.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog