Igor Crnadak

Napredni klub: Pogled u budućnost

Iako Čedomir Antić, istoričar i bivši političar iz Srbije, već duže vremena iznosi stavove koji su pomalo iritantni za najveći dio mislećeg svijeta u Republici Srpskoj, nisam smatrao da je potrebno da se bavim njegovim djelovanjem. Sve do nedavnog nastupa gospodina Antića i to u funkciji predsjednika nevladine organizacije pod imenom  Napredni klub.

Naime, ovaj NGO izradio je, po uzoru na State Department ili na Amnesty International, godišnji izvještaj o stanju prava, ali ne ljudskih nego prava Srba kao naroda, u regionu. Posebno je zanimljivo ono što gospodin Antić iznosi kao najavu događaja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, kao veliku opasnost koja se nadvila nad srpski narod, Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo!

Međutim, ne želeći da ulazim u polemiku, pišem ovaj tekst kao jednu vrstu zaloga, vremenski zapečećenog razmišljanja, te želim da svoje poglede suprotstavim procjenama Naprednog kluba i g. Antića i to na način da vrijeme pokaže ko je bio u pravu.

Gospodin Antić samouvjereno najavljuje da će se 2014. godine desiti vrhunac pritisaka na Republiku Srpsku, te da će „višestruko ucijenjena i nesamostalna“ Vlada Srbije učestvovati u ukidanju prava Srba  u regionu.

OK, ovo su ozbiljne stvari i ozbiljne najave i ne treba ih potcjeniti. Ipak, meni se čini da su ovakvi stavovi Naprednog kluba rezultat usaglašenog djelovanja gospodina Antića i predstavnika vlasti u Banjaluci, te frustracije g. Antića zbog svog ranijeg političkog neuspjeha i višegodišnjeg animoziteta prema Aleksandu Vučiću.

Ali, da ne bismo previše polemisali, oročićemo ove stavove, što neće biti teško s ozbirom na konkretne vremenske odrednice koje je definisao sam g. Antić.

Dakle, g. Antić najavljuje veoma tešku narednu godinu za srpski narod u RS i BiH i to definiše kroz sljedećih nekoliko stvari. Kao ključne pokazatelje političkog pritiska na Republiku Srpsku Napredni klub vidi kampanju oko jedinstvenog matičnog broja, pokušaj ukidanja Policije RS, kriminalizaciju rukovodstva RS, te zahtjeve za promjenu Ustava BiH i učešće međunarodnog faktora u tome.

Ja, recimo, smatram da će krajem 2014. godine, sa aspekta parametara g. Antića, stvari izgledati ovako: jedinstveni matični broj već sad nije tema jer je prihvaćeno rješenje koje ni na koji način ne ugrožava interese RS; pokušaji ukidanja Policije RS uopšte nisu relevantni, osim što značajan broj ljudi u Federaciji BiH to priželjkuje, slično kao i mi u RS samostalnost jednog lijepog dana; kriminalizacija rukovodstva RS je propagandistička teza jer podrazumijeva da od poštenog čovjeka pravite kriminalca, a poznato je da to u slučaju „rukovodstva RS“ nije slučaj; konačno, izmjene Ustava BiH su uvijek bile važna tema, ali dok su stranke iz RS i iz vlasti i iz opozicije složne da dvoentitetsko uređenje, entitetsko glasanje u Parlamentu BiH i postojeće nadležnosti RS ne mogu biti predmet pregovora, za štetne izmjene Ustava BiH se ne trebamo plašiti.

Prema tome, ja predviđam da će krajem 2014. RS imati novu, poštenu, ozbiljnu i  hrabru  vladu, koja će već započeti da rješava hiljade problema koje im je ostavila vlast SNSD-a. Dalje, Policija RS će sigurno postojati i biće riješena političkog pritiska da ne smije da radi ozbiljne slučajeve, te će imati odriješene ruke da one koji su krali stavi tamo gdje im je mjesto. Zatim, započeće proces privođenja pravdi svih pripadnika režima u RS koji su kršili zakone i pljačkali Republiku Srpsku i to se neće zvati „kriminalizacija rukovodstva RS“, nego pošteno sankcionisanje onih koji su odgovorni za ekonomsko uništavanje i pljačkanje  RS. Ustav BiH će do tada vjerovatno biti promijenjen i to  samo u dijelu koji se odnosi na presudu Sejdić/Finci, a Republika Srpska će ostati kao jedan od dva entiteta u BiH, sa svim postojećim mehanizmima zaštite svojih interesa.

Nasuprot ovom viđenju budućnosti, g. Antić, dakle,  predviđa vrhunac pritisaka na RS, ukidanje Policije RS, izmjene Ustava BiH štetne po RS, „kriminalizaciju rukovodstva RS“, ukidanje dijela prava Srba u BiH, te ostale kataklizmične stvari koje će se desiti Republici Srpskoj.

Evo, šaljem ovaj tekst u mirovanje do kraja sljedeće godine, pa ćemo ga onda ponovo otvoriti i vidjeti ko je bio bliži stvarnim dešavanjima.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog