Dragan Čavić

Dva u jednom (Nebojša Dodik ili Milorad Radmanović)

Milorad Dodik je prije par dana predložio da se u bližoj perspektivi objedine funkcije Predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Navodno, ovo bi bilo jeftinije i efikasnije jer bi ovako objedinjene funkcije davale bolje efekte u zaštiti interesa Republike Srpske.

Iz ovakve ideje zaključujem da Dodik nije zadovoljan ni sa jednim od dosadašnjih članova Predsjedništva BiH, a posebno je izgleda nezadovoljan Nebojšom Radmanovićem. Bez dileme, Dodik definitivno smatra da osim njega ne postoji niko ko je sposoban da štiti srpske nacionalne interese. Čak ni u njegovoj partiji! On vjeruje samo sebi i nikom drugom.

Budući da je on čovjek koji u suštini upravlja svim politikama na zakonodavnom, izvršnom i političkom nivou, a dijelom i na pravosudnom nivou, najbolje bi bilo da se u jednoj ličnosti i formalno objedine funkcije:

Predsjednika RS
Člana Predsjedništva BiH iz RS
Predsjednika Narodne skupštine RS
Predsjednika Vlade RS
Predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH

Ovako bi bilo još jeftinije i još efikasnije  u svakom smislu riječi, a i Republika Srpska bi se mogla konstituisati kao Kneževina u kojoj bi Knez obavljao sve ove objedinjene funkcije, a usput titula bi bila naslijedna u porodici, pa bi se izbjegli i preskupi izbori. I rizici da neko poslije Dodika ne bude opet Dodik bili bi potpuno eliminisani.

Faktičko stanje bi se pretvorilo u ustavno stanje, a Republika Srpska više ne bi imala režim nego Kneza.

Ništa nas od Dodika ne smije iznenaditi, ni da je mlaćenje Vulića zakonito, ni da je njegov kum  Mile Radišić veliki biznismen s kojim on nema nikakve veze, ni da je otimanje zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci i knjiženje stotina dunuma zemljišta na ime njegovog kuma Budumira Stankovića legalno s čime on takođe nema nikakve veze, ni da je Balkan investment banka postala državna zato što je dobro poslovala i u tom svom odličnom poslovanju stotinama hiljada KM sponzorisala njegov košarkaški klub Igokea, i td, i td.

Kada građane RS ne može iznenaditi ovo prethodno, kako bi ih uopšte mogle iznenaditi ovakve Dodikove ideje, pogotovo kada su u interesu Srpskog naroda?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog