Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Čime ćeš protiv SNSD-a, opozicijo?

Svako malo se sjetim podatka da SNSD ima 160.000 članova i nikako to da izbacim iz glave. Teško je prenebregnuti činjenicu da od ukupnog broja gradjana u Republici Srpskoj (1.326.991), 12%  su clanovi SNSD,  a od ukupnog broja glasača u Republici Srpskoj (1.164.889), 13,7% su članovi SNSD-a.

Na poslednjim izborima 2012. godine na izbore je izašlo 689.392 građana RS sa pravom glasa ili 59,18%, čime onih 160.000 potencijalnih glasača SNSD raste sa 13,7% na 23,2%. Dodamo li tu nestranačke ljubitelje ove partije taj procenat može da ide još više.

Šta to praktično znači? Znači da uz jaku partijsku disciplinu SNSD-u odgovara mala izlaznost?

Ovoga je i te kako svejstan SNSD i do oktobra će stranačku mašinu da dovede do savršenstva, a sve će učiniti da nama kojima se politika nije još uvijek ogadila dokažu da SNSD nema alternativu.

Šta je činiti opoziciji?

  1. Pokušati da napravi jedinstven front svih nezadovoljnih u Republici Srpskoj (političke partije, NVO, mediji, strukovna udruženja, uticajni pojedinci i sl.)
  2. Potpisati dokument o cjelovitosti Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.
  3. Prepješačite Republiku Srpsku, iskaljajte cipele i idite među ljude.
  4. Ne zanemarite internet i društvene mreže.
  5. Vratiti vjeru u mogućnost promjena.
  6. Vratiti vjeru da je moguće stvoriti pravedno društvo u kojem će sudovi i tužilaštva raditi svoj posao.
  7. Ubijediti ljude da nije svejedno ko je na vlasti.
  8. Najaviti 7 (slovima sedam) istraga koje će u narednih godinu dana biti okončane podizenjem optužnice ili dokazivanjem da tu nema ničeg kriminalnog.
  9. Prije izbora dogovoriti postizborne koalicije. 
  10. Motivisati svoje članove da izađu na izbore.
  11. Neka politika mladim ljudima bude zanimljiva i seksi.   
  12. Motivisati apstinente da izađu i glasaju, jer među apstinentima je najveći broj nezadovoljnih.
  13. Biti proaktivan tj. nametati svoje teme medijima, tražite odgovore i nudite rješenja.
  14. Relaksirati političku situaciju sa Federacijom BiH i tako omogućiti da problemi zapošljavanja, plata, zdravstva, školstva, nataliteta i sl. izbiju u prvi plan.
  15. Pronaći kandidate za Predsjednika Republike Srpske i člana predsjedništva BiH koje će svi podržati.
  16. Pronaći kandidate za Predsjednika Republike Srpske i člana predsjedništva BiH koji su kompetentni, a nisu kompromitovani.
  17. Kreirati situaciju ili-ili koja će glasača natjerati da odabere stranu.
  18. Čitajte Puhalov blog i mislite o njemu.
  19. Pošto ovaj izgleda niste čitali!

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog