Uroš Simeunović

Kako od Republike Srpske napraviti Njemačku?

Veoma jednostavno: tako što ćemo od Srba napraviti Nijemce. Stvari su veoma jednostavne i kroz nekoliko tačaka ću izložiti cijeli problem.

  1. Srbi su neefikasan narod, i to zato što neprestano improvizuju. Improvizacija nije, sama po sebi, grijeh, ali neprestano improvizovanje je smrtni grijeh. Stalna improvizacija svjedoči da ne postoji svijest o potrebi poštovanja pravila. A bez poštovanja pravila nemoguće je graditi sistem. Sljedstveno, bez sistema je nemoguće ne samo biti efikasan i produktivan, no je nezamislivo i biti civilizovan. 
  2. Srbi nisu kreativan narod, koliko god mislili o sebi suprotno. Srbi su prilično prosječan narod. Istraživanja o nacionalnim koeficijentima inteligencije pokazuju da nemamo baš čime da se ponosimo: prosječan IQ kad su Srbi u pitanju je 89, što je granična vrijednost između kategorije „fiziološki tupi“ i „prosječna inteligencija“. Dakle, veoma je opasno dozvoliti Srbima da se ponašaju na kreativan način, odnosno da „u hodu“ mjenjaju pravila igre. Srbi moraju da poštuju sistem jer će u suprotnom da dođu u problem, budući da njihova inteligencija nije dovoljno u prosjeku visoka da bi se prosječni pripadnici nacije snašli na odgovarajući način u novim situacijama (prethodno navedeno zapravo je i definicija inteligencije). To je i razlog zašto Srbi ne uspjevaju u Republici Srpskoj i Srbiji, a uspjevaju u Njemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj: jednostavno, u tim zemljama se sistem i pravila moraju poštovati. U takvoj situaciji, gdje se zna šta ko radi i gdje je disciplina na prvom mjestu, Srbi uspjevaju da „pohvataju“ stvari i onda nema problema. S druge strane, u nedefinisanim uslovima ni mnogo pametniji narodi ne bi napravili bogznakakve rezultate. 
  3. Srbi ne poštuju druge ljude. Zbog toga ne poštuju niti tuđe vrijeme, interese i novac. No, pravi problem je u tome što takvo ponašanje za posljedicu ima to da na kraju Srbi ne poštuju niti sami sebe. Da biste imali efikasan privredni ili državni sistem-prosto morate da poštujete rokove i data obećanja. „Zavlačenje“ je osobina neozbiljnih i neodgovornih ljudi. Sa takvima uskoro niko ozbiljan ne želi da ima posla. To za posljedicu dalje ima to da ćete uskoro poslovati samo sa prevarantima, a što dalje znači da ste ušli u sivu sferu u kojoj će vas oni perfidniji i moćniji uništiti. Baš kao što je slučaj sa svim banditima: ako ne poštujete pravila zakona i sistema, moraćete poštovati silu jačega. A tu ste donji, prije ili poslije. 
  4. Ako hoće stvarni napredak, Srbi moraju da promjene sve svoje navike i da počnu da rade ozbiljno. Srbi, dakle, treba da se suoče sa sobom: oni su mali, prilično primitivan i strahovito neuredan i neorganizovan narod. Njima sve mora da se crta jer samo tako će valjda da shvate šta treba da se uradi. Oni sami nisu dovoljno pametni da stvore nove sisteme i zato trebaju da prestanu izmišljati toplu vodu i da primjene ona znanja i procese koji dokazano funkcionišu u razvijenom svijetu. 
  5. To bi bilo dovoljno da se od Republike Srpske načini ozbiljan sistem. Prestati filozofirati kad se nema sa čim misliti, primjeniti već pripremljene šeme i skice, te početi raditi. 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog