Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Demokratski narodni savez - “Like a Virgin”

Dok CIK BiH broji glasove, u Republici Srpskoj političke partije ubjeđuju sebe i svoje glasače da su upravo oni pobijedili na izborima. Ipak, samo je jedan pravi pobjednik ovih izbora a to je Demokratski narodni savez (DNS) Marka Pavića, a evo i zašto.

Zato što je DNS u odnosu na 2006. godinu kada je osvojio 22 780 glasača u 2014. godine „skočio“ na 53 401 glasača, a pritom je skoro čitavo vrijeme bio na vlasti.

To im je uspjelo jer su koristili  taktiku „Like a Virgin“.

Pitate se kakva je to taktika? Pa da pojasnim.

  1. Prijedor je „odskočna daska“ DNS-a i dokaz uspješnje vladavine DNS-a. Za članove partije i simpatizere on je dokaz da se isplati biti uz DNS. Za Srbe on je dokaz da se može mirno i funkcionalno vladati Bošnjacima. Bošnjaci imaju podjeljeno mišljenje o njemu. Za međunarodnu zajednicu to je dokaz suživota i multietničnosti. Srbi siti, Bošnjaci na broju i mirna Bosne i Hercegovina.
  2. Da li znate ko su Spomenka Stevanović, Radmila Kocić-Ćućić, Rankica Panić, Predrag Rosić, Svjetlana Sredić i Neđo Trininić? To su sadašnji poslanici DNS-a u u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Konstruktivni, nekonfliktni i anonimni. Njih nema u medijima, oni su nešto što svaka partija na vlasti može da poželi, disciplinovana mašina  za dizanje ruku kad partija to od njih traži.
  3. U Vladi Republike Srpske DNS drži dva ministarstva: Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja u veza. Sa dva ministrastva , više ili manje važna, DNS je uvijek blizu vatre kada se treba ogrijati, a ipak dovoljno daleko da se ne oprži.

Oni uživaju u svojoj samodovoljnosti bez želje da se bilo šta promijeni u Republici Srpskoj. U tome i jeste tajna uspjeha politike DNS jer su uspjeli da ubjede ljude da su važni i moćni, ali su istovremeno svi drugi krivi za loše stanje u Republici Srpskoj, najviše SNSD.

Zbog toga im treba skinuti kapu.  

DNS je pobjednik opštih izbora u Republici Srpskoj i trenutno najpoželjnija udavača među partijama u Republici Srpskoj i samo je pitanje kome će i za koliko vlasti i moći prodati svoju „nevinost“, koja se kod nas još uvijek cijeni.

Nisam siguran da DNS danas želi da neko njihov bude Premijer Republike Srpske jer bi tada morali da rade, da preuzmu više odgovornosti i da budu više izloženi kritici javnosti. To njima nije bitno. Oni ne žele da budu prvi u selu, jer znaju da je to danas nemoguće i nerealno. Oni žele ministarstva, direktorske fotelje, upravne odbore da bi imali moć, novac i radna mjesta za svoje članove, a to će im omogućiti da dalje unapređuju stranačku infrastrukturu i čekaju nove izbore.

Njima je cilj da i u novom braku ostanu „nevini“. Ako je to uopšte moguće­?

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog