Dejan Vuković

Narodna skupština papaka

1. Prvi poslanički klub papaka čine oni koji su ušli u skupštinu na listi jednih, da bi se potom priključili drugima. Za pare. Ili za šaku vlasti. Pokazali su najplastičnije koliko moraš biti bez obraza da bi odlučivao o vlasti u Republici Srpskoj. Kakva moralna nula trebaš biti da bi sebi dozvolio da te svaki prolaznik na ulici gleda k`o zadnju fukaru. Da te se potomci stide.

2. Drugi poslanički klub papaka čine papci iz vlasti koji su potkupili ove sitne papke da ponovo prave vlast. Ovi drugi su papci zato jer su sebi dozvolili da vlast vrše na osnovu podrške ovih najsitnijih papaka. Oni su papci i zato jer su pokazali da su spremni da se spuste na najniže grane da bi opstali na vlasti. Da su mnogi među njima, koji inače važe i za finu gospodu, spremni da se srozaju na nivo najniže papčadi. Oni su pokazali da su toliko ogrezli u svakojake stvari da prosto ne smiju sebi dozvoliti da ostanu bez vlasti, jer bi u tom slučaju po njih nastupila veoma neizvjesna vremena. I zato su spremni ići do krajnjih granica papanizma.

3. Treći poslanički klub čine papci iz opozicije. Oni su direktno u skupštini putem svojih lista i kompenzacionih mandata na velika vrata uveli one prve papke a koji su ih potom napravili sanskim kozama. Ovi treći papci već godinama ne uspijevaju da promjene one druge papke, iako im drugi papci svaki dan daju materijala za tako nešto. Ovi treći papci bi trebali da nam odgovore zašto su na listu pustili jednog matorog papka za kojeg ne glasa ni njegova rodbina, zašto su mu dali i kompenzaciju, dok su daleko van institucija sistema i mnogi članovi njihovih stranaka kojima je jedina greška što su odbili da poltronišu stranačkim liderima, a svakako su daleko školovaniji i čestitiji od ovih prvih papaka koji nam danas svima kroje sudbinu.

4. Četvrtu, najbrojniju grupu čine papci koji su ostali van skupštine. To smo svi mi koji godinama i decenijama puštamo da nas preveslavaju ovi pobrojani prevejani papci najnižeg soja. Koji dozvoljavamo da u naše ime odlučuje fukara i koji svojim potomcima ostavljamo u nasljeđe jednu od najneuređenijih, najkorumpiranijih i najbezperspektivnijih zemalja u svijetu. Naša odgovornost je možda i ponajveća jer su svi ti papci od nas potekli.

I sad se čudimo.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog