Cara Dara

5 elemenata uspješnog oca

Praksa i teorija savremenih roditelja nije lak posao. U linkovanom članku sam pisala o zlatnoj sredini, normalnosti i prosjeku koji je najteže održati. Sa svješću o tome, citiram 5 elemenata uspješnog oca.

Citati su iz knjige “Kako odgajati sinove” Stiva Bidalfa i prenosim ga dijelom uz sopstvenu interpretaciju jer je to valjda tako jedino i moguće. Mislim da su ovi sastojici neophodni za uspješne očeve uopšte, a ne samo sinova.

Koji su to osnovni sastojci uspješnog oca?

Počnite rano. Uživite se u trudnoću – pričajte o vašim nadama za dete, budite prisutni porođaju. Uključite se u negu bebe od samog početka. To je ključni trenutak za izgrađivanje odnosa. Nega bebe vas “puni” hormonima i mijenja vaše životne prioritete. Te, budite na oprezu! Očevi koji neguju bebu postaju fascinirani i vrlo usklađeni sa njima…Nemojte da se zadovoljite time da budete “duduk” u vezi sa bebama: budite uporni… Ponosite se svojom veštinom.

Mame, dozvolite tatama i uključujte ih u priču o trudnoći od početka. Pustite ptice rugalice koje govore da to nije za muškarce, da njih to ne zanima, da su očevi-kočevi i slično. Sklonite artiljeriju od sestara, mama, svekrva i tetaka i dajte ocu bezvizni režim u Saveznu Autonomnu Pokrajinu “dječija soba” . Koristiće i vama i vašoj bebi. Stiv još dodaje ovdje: “Kada dete napuni dve godine, predložite vašoj partnerki da otputuje za vikend i da vas ostavi nasamo sa detetom, kako biste znali da ste sposobni da brinite o njemu.” Nije to loše, a?  Pored toga, nije zanemariva i činjenica da se  i očevima mijenja hormonalna struktura usljed brige o bebama. Zamislite tu divotu da kažete mužu kad vam ne sjedne neka njegova izjava: “Dragi, u redu je. To su hormoni.” Šalu na stranu, dokazano je da i očevi fiziološki reaguju na brigu o djeci. Priroda je mislila na sve.

“Stvorite vrijeme. To je glavna stvar. Slušajte pažljivo – ovo je najvažnija rečenica za očeve u celoj knjizi: Ukoliko redovno radite 55 ili 60 sati nedeljno, uključujući i vreme provedeno na putu, prosto nećete uspeti kao otac. Vaši sinovi će imati probleme  u životu vašom krivicom. Očevi moraju da stignu kući na vreme da bi mogli da se igraju, smeju, podučavaju i da golicaju svoju decu.”

Nemam komentar na ovo. Ovo nije nauka. To je jednostavno tako, a vi mi dokažite suprotno ako mislite da griješim.

“Izrazite osjećanja. Grljenje, držanje, igre golicanja i rvanja mogu da traju do zrelog doba! A, radite i nežnije stvari – deca dobro reaguju na tiho pričanje priča, sedenje zajedno, pevanje ili sviranje. Govorite svojoj deci koliko su neverovatna, lepa, kreativna i inteligentna (često i sa osećanjem). Ukoliko vaši roditelji nisu umeli da se izraze, prosto ćete morati da naučite.”

Mislim da je ovo jako važan “sastojak” koji je potrebno naglasiti u kulturi poput naše. Čini mi se da se stvari polako mijenjaju u pozitivnom smjeru ali nije loše ovo naglasiti. Pogotovo ovaj dio: ” Neki muškarci se plaše da će od svog sina napraviti slabića… ukoliko ga grle. Neće. Zapravo, možda je baš suprotno.”

“Razvedrite se. Uživajte u svojoj deci. Eksperimentišite da biste otkrili aktivnosti u kojima obojica uživate. Oslobodite decu pritiska da postižu rezultate ali insistirajte  u obavljanju kućnih poslova. Ograničite ih na jednu ili najviše dve sportske ili neke druge aktivnosti…Smanjite juranjavu naokolo i umesto toga posvetite se šetnji, igranju i razgovoru… Neprestano učite svoju decu svemu što znate.”

Mislim da ovo zvuči jednostavno. Izvodivost je nešto na šta tate stalno moraju obraćati pažnju. Ne dopustite svakodnevnici da vam dijete naturi kao teret. Ima ga i ovako sasvim dovoljno.

Zadnji sastojak je nešto potpuno suprotno od prethodnog, zato je potrebno dozirati ih kako treba.

Uozbiljite se. Neki očev su danas “laka kategorija”, tate za dobar provod, koji sve teške stvari prepuštaju svojim partnerkama. Uključite se u donošenje odluka, nadgledajte domaće zadatke i rad po kući. Razvijte metode discplinovanja…Nemojte da udarate – iako ćete malu decu povremeno morati da držite i obuzdavate. Insistirajte na poštovanju. Nemojte prosto biti jedno od dece. Razgovarajte sa svojom partnerkom…Roditeljstvo u timu može da doprinese vezi između vas i vaše partnerke.”

Znam često čuti od mama kako su ljubomorne na tate jer ih “djeca više vole”. Mame nadgledaju zadaću, mjere temperaturu, kuvaju špinat, daju čepiće, utjeruju red. Tata služi za zabavu i izvođenje djeteta iz kuće dok mama pravi ručak i sprema.

Radite u timu. Tako ćete ojačiti vaš brak i  razoružati neprijatelja jer će biti kako mi kažemo :)

Preuzeto sa karadara.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog