Cara Dara

Naši posebni muževi ili šta znači imati privilegiju prisustva rađanju

Kad živite u zatvorenoj, stagnirajućoj sredini, vrlo lako je nešto nazvati napretkom. Napredak je dobar koncert, zanimljiva izložba. Napredak je ono što se podrazumjeva u velikim gradovima, a Banjaluka ima tu (ne)sreću da je najveća u Republici Srpskoj pa se po inerciji smatra nekom veličinom. Napredak je isto ako je nešto što je koštalo mnogo, sad košta manje. Sudeći po svemu, svaki dan u svakom pogledu…znate već.

Idući tom logikom napredak je i potez UKBC Paprikovac u vezi prisustva oca porođaju.

Marta ove godine odjeknula je vijest UBKC Banjaluka prisustvo oca porođaju umjesto dotadašnjih 500, 38 KM, košta 20 KM koliko iznose, stvarni troškovi. (više o (ne)koštanju prisustva oca porođaju možete pročitati u mom tekstu Tatina priča…kod nas)

Kako i zašto su očevi do marta trebali plaćati nestvarne troškove ostaje i dalje misterija. Potpuno nestvarna.

Dobar dio javnosti nije ni znao da su očevi imali mogućnost prisustva porođaju pa su na ovu vijest reagovali kao da je to novost. I to je potpuno razumljivo.

Drugi dio je čestitao aktivistkinjama DRIP-a na prvoj “velikoj pobjedi” za tako kratko vrijeme jer je djelovalo kao da je ono o čemu smo pričale počelo polako da se ostvaruje. Ipak, stvarnost je dosta drugačija. Kad se malo udubimo u tu veliku pobjedu dobijamo potpuno drugačiji utisak.

Šta je potrebno da biste prisustvovali rađanju svog djeteta a muško ste?

Prvo da ste otac, odnosno da želite biti uz svoju ženu.

Drugo, još bitnije, je da uredno ispoštujete proceduru koja je vrlo jasno navedena na stranici Univerzitetske bolnice.

U proceduri prisustva oca rođenju djeteta objavljenog na sajtu UBKC Banjaluka stoji:

“Prisustvo rađanju je velika privilegija koja sa sobom nosi i izuzetno veliku

odgovornost. Morate da imate na umu i da budete svjesni da svojim prisustvom u porođajnom bloku utičete na povećanje rizika od nastanka infekcije koja može da ugrozi Vaše dijete i Vašu suprugu, ali i drugu djecu i porodilje koje borave u porođajnom bloku.”

Ako niste znali, mi živimo na nekom posebnom, endemskom tlu potpuno različitom od ostatka svijeta u kojem su očevi nosioci bakterija. Naše bakterije, kao uostalom i sve ostalo naše, su jače i otpornije od npr. običnih evropskih bakterija. Ono što je interesantno da njihove ugrožavajuće karkteristike najviše dejstvo imaju upravo u – rađaoni.

Interesantno je da najslabije bakterije postoje npr. u Švedskoj gdje se prisustvo oca porođaju skoro ni ne dovodi u pitanje jer bakterije na njemu teško opstaju. Tate u Švedskoj su sterilne čak i ako dolaze iz Bosne. Jedan takav tata je podijelio svoju priču sa nama.

Ono što je posebno zanimljivo, da te tvrdoglave i opasne bakterije, te odgovornost njihovih nosilaca po zdravlje drugih NE POSTOJI ako npr. pohađate srednju medicinsku školu u okviru koje morate obavljati praksu. Ja sam, eto, imala čast da me na prvom porodu posmatra grupa potpuno sterilinih učenika i učenica. Niko nije bio ugrožen. Ni moja privatnost jer je i ona nestala sa tim bakterijama. Niko je nije pominjao niti pitao za nju. 

Ali kako je prošlo vrijeme nestvarnih troškova i došlo vrijeme stvarnih, treba se fokusirati na stvarne uslove koje je potrebno zadovoljiti kako biste ostvarili ovu privilegiju. U skladu sa navedenom procedurom od dokumentacije je potrebno pribaviti sledeće:

potpisanu saglasnost oba supružnika za prisustvo porođaju koju možete da preuzmete na ovdje

dostavi dokaz o obavljenom sanitarnom pregledu za supruga/oca koji se vrši u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske koji nije stariji od sedam dana u odnosu na očekivani termin porođaja,

izvši uplatu i dostavi dokaz o uplati (ovjerenu uplatnicu) stvarnih troškova definisanih u tački III Odluke Upravnog odbora UBKC Banja Luka.

Ispostavlja se da su očevi vrlo nečista bića jer je potrebno da sanitarni pregled ne bude stariji od sedam dana. Ono što je malo nezgodno jeste pitanje momenta porođaja. Postoji termin ali rijetko koja beba dođe na dan kad se očekuje osim kad je u pitanju carski rez a znam da ocu stvarno tu nije mjesto.Termin prirodnog poroda je teško uskladiti sa trajanjem vrijednosti sanitarne potvrde. Sreća pa možemo računati na četiri sedmice u ženinom 9. mjesecu trudnoće. Ako je već zagrijan da bude tu kad mu beba bude dolazila na svijet, šta fali budućem tati par puta prošetati (ako je iz Banjaluke) do Instituta da obavi sanitarne ako se beba ulijeni…i plati par puta po 50 KM koliko košta sanitarni pregled. A ako npr. beba dođe neočekivano, bože moj, uvijek joj možete pričati kako ste imali namjeru da budete tu ali vam, eto, sanitarna potvrda nije važila. 

Kad se sve uzme u obzir, jedino što je možda jednostavnije od plaćanja ovih “20 KM stvarnih troškova” za prisustvo porođaju je da budući tata upiše medicinsku pa ako mu žena ubode jutarnji termin kad je praksa – odlično. Kad poraste, dijete će lakše shvatiti da pored sve želje da bude tu, otac nije mogao doći jer nije bilo vrijeme prakse nego da mu je sanitarna istekla.

Preuzeto sa: Karadara.net

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog