Radmila Trbojević

Onaj ko sam sebe laže, najlakše se vrijeđa (Dostojevski)

(ili kako biti ono što niko od  tebe ne očekuje)

Imajući u  vidu  ovu  misao  slavnog   ruskog   pisca, a  nadajući  se da se  ministar  spoljnih poslova  BiH    I. Crnadak  neće naći  uvrijeđen zbog  ove paralele, jer bi  tako pokazao  da u ono što  obećava  i ono o     čemu   priča  ni  sam ne vjeruje,  evo  da  kažem   svoje  utiske  povodom   cjelovečernjeg   termina   na  BN TV,  posvećenog   njemu.

Trudila sam se da povežem  Igora Crnadka sa poslovima,  koji se odnose na element  inostranosti  tj. njegovo  bavljenje  državnom  politikom, ekonomskim,  kulturnim i drugim pitanjima - ali i pored   najbolje namjere (jer mi nije nesimpatičan) da iskopam takvu njegovu  aktivnost  (osim ako je djelovanje  u OS  BiH  inostrani odn.spoljnoposlovni  element!)  nisam mogla  da je nađem.

Fakultet jeste završio. Direktor u nekoj firmi je bio. Ne sjećam se u kojoj. Nije ni važno, jer već  godinama  malo koja firma ima međunarodne trgovačke ili neke druge odnose sa  strancima. Privilegiju da službeno  putuju  sada  imaju samo neki  parlamentarci, koji Brisel posjećuju kao što se nakad išlo u Zagreb. Martin u Zagreb , Martin iz Zagreba . Bez  uvrede, ali ta putovanja su toliko obavijena  velom misterije, da niko živ ne zna ni kad odu, ni kad se vrate. Kao da tamo idu po vatru – što bi rekao naš narod – a  troškovi  su  kao  da  vode i  sekretarice  i  prevodioce i   šofere i  pratioce itd. Bar  tako piše u revizorskim izvještajima. 

Ponavljam - tamo gdje je bio - nikada ništa značajno o njemu u  vezi  tih  funkcija  nisam čula.  Jer,   konglomerat  (čitaj bastard)  zvani  vojska BiH  -  više  nikoga  i  ne i nteresuje .

O  Igoru  znam samo  da je do nedavno bio  jedan od  tri  čovjeka u PDP-u.

Doduše, sad je tamo četvrti  čovjek , ambiciozni  student   Dronjak , pa će se situacija, možda, promijeniti  na bolje.   Njemu  se, vjerujem, u  budućnosti  otvaraju svi putevi u Rim  tj. Sarajevo.

Možda je Borenović, koji inače daje energiju u bajati i neubjedljivi PDP, a sudeći po njegovoj   nesumnjivoj  opredjeljenosti  Savezu, ruku  na srce, mogao  stati  ispred  Igora i  braniti  boje države  BiH,  da stranačka kuhinja nije odlučila drugačije. Borenović ima političkog talenta (a nekada je i radio za strance), ali  ga je njegova plahovitost, možda, koštala nekog mjesta u Sarajevu. Međutim treba biti realan, po snazi PDP – u RS svi su dobro prošli . Mogu biti vječno zahvalni SDS –u   što su  došli  u poziciju  da dobiju  značajna mjesta i  ogromnu   ulogu u Savezu (osim, naravno, Čavića , koji je prije svega  dobar ekonomista i zna šta govori). Treba samo vidjeti kako je Igorov imidž ministra u Sarajevu sada prepodobno  neutralan,  kako  je spremio ulogu  i naučio je napamet.  To Borenović teško  da  bi  mogao. Ipak, on  ima  personality  pa  bi  mogao da iskoči!  A, to  u  politici  nije preporuka.

I baš kad sam mislila da je dosadno i da više ništa ne može biti rečeno da me iznenadi  -  kao grom iz vedra  neba, on ,  pred  umornom  Todorićkom,  koja uporno ne dobija odgovore od svojih  gostiju   nego mlaćenje prazne   slame( osim, ponavljam Čavića  i gdje Cenić) -  izgovori  nešto, u  šta  u prvi  mah nisam mogla da  povjerujem, reče dakle, da će  preko nekoliko (parafraziram)  stotina   mladih  ljudi  biti potrebno u BiH  za operaciju  eventualnog ulaska   BiH  u  EU ,  odnosno  eventualne  dobre  volje  EU  da nas ikada   primi  u svoje okrilje. Dakle,  po ministru,  koji  će sve to da organizuje,  mladi  samo treba da diplomiraju, da uče strane jezike, da se strpe,  da  ne budu -  niti moraju biti -  članovi  NI JEDNE  stranke,  pa  će biti  dio  EKIPE,  koja će izvršiti  to istorijsko djelo pripajanja odn.ulazak.

Gospode, rekla sam zaprepašteno, čuje li on SEBE?  Da li bi on ikada bio na tom mjestu, da ga nije  preporučio njegov patron  M. Ivanić?  Jer, to  jeste  sistem  i način kako  se  dolazi  do radnih mjesta, do polažaja, do izbora,  do reizbora, do poslaničkih klupa, do diplomatije,  Parlamenta i  tako dalje-  sve od    Sarajeva  do Brisela.

Ja se uvijek, kad razmišljam o kadriranju u stranačkoj politici, s osmjehom, sjetim meni veoma   simpatične  zastupnice  Spome (drugi manadat  u DNS-u  u Skupštini  RS, u prvom se maltene nije zapažala – kao  i  mnogi  drugi , dok u drugom ne nauče da govore na javnom mjestu)  koja  u ovome mandatu,  kad se javila za riječ, reče kolegi  u  prvom redu, koji  joj  je nešto dobacio - da  je ne gleda,  jer  je dekoncentriše ! 

Bez  namjere da dekoncentrišem  poštovanog  ministra u njegovoj predstojećoj  misiji  - ja od njega očekujem  puni  gas u politici  (jer AUDI  to može, bez sumnje!)  i  napor  da u stvarima -  inostranih  djela   -  prezentuje  BiH  u  najboljem  mogućem  svjetlu. Zaista.

Dok mi, ostali, u  mraku svakodnevice,  ne znamo kako ćemo  platiti struju. 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog