Marko Knežević

Trn u oku – ili kako me sistem napravio budalom

U periodu 2003. – 2009. imali smo partnerski odnos sa kompanijom X. Sve je nekako funkcionisalo, bili smo jedni drugima i kupci i dobavljači. Nešto se kompenzovalo, nešto se plaćalo. Nikad savršeno, ali nikad ni sa nekim posebnim problemima.
2009. godine stvar se mijenja iz korjena, dogovori se prestaju poštovati, ona strana koja je napravljena budalom svoje obaveze nastavlja poštovati, a ona druga je „na čekanju“. Naravno, i strana budala staje na kočnicu, isporuke se prekidaju i slijede godina-dvije praznih i ispraznih sastanaka, kvazidogovora, ali stanje gdje strana X duguje strani budali određen iznos ostaje nepromjenjeno.

Godine 2010. strana X potpuno staje sa radom. Poznate banke i još poznatije poreske uprave im blokiraju nepokretnosti, a pokretnosti kroz par dana nestaju bez traga. 100-tinjak zaposlenih tuži poslodavca za zaostale plate.
Godine 2011. strana budala podnosi tužbu protiv strane X, a u odgovoru na tužbu dobije nešto tipa rekla-kazala, što na pripremnom ročištu pobije argumentima, da ne kažem dokazima.
Godine 2015. naše ekspresno privredno pravosuđe održava glavno ročište, sudija, dva advokata sa dvije strane, dva svjedoka strane X i jedan svjedok strane budale. Raznih se priča ispričalo, a završilo na tom da tužena strana X ne spori potraživanje strane budale. Strana budala bila ubjeđena da je tim priznanjem riješila stvar i opet ispala – budala. Uskoro stiže ono što se zove presuda.

U presudi se tužbeni zahtjev odbija, iako se u obrazloženju navodi da je strana X saglasna sa potraživanjem strane budale, ali obzirom da je ugovorena kompenzacija, po našem sistemu to je „zajednički nastup na tržištu“ i „partnerski odnos koji podrazumjeva zajednički rizik“. Suda se ne tiče što strana X nema ništa, što je strana X dužna i bogu i narodu i što je osnivač strane X višestruko uvećao svoju ličnu imovinu po početku kraja privredne aktivnosti njegovog privrednog društva, ali ga se tiču ove formulacije jednog molera i jednog električara (bez namjere da podcjenjujem bilo koju profesiju), a na kraju najviše podcjenjujem sebe, jer sam budala.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog