Radmila Trbojević

Quo vadis, Ognjene?

Konsternirana (kakav dobar izraz), ali ne i iznenađena , odgledah sinoćnji APOSTROF i ne mogu da ne napišem nekoliko rečenica u vezi te zamorne i na mahove veoma loše emisije.

Zašto ? Brine me Ognjen T.

Nekad davno, na sastancima SDS, vrlo brzo sam počela da shvatam da stvari sa Ognjenom baš i nisu onakve kako sam ih ja vidjela, jer sam ja u njemu vidjela pravog , modernog reformatora SDS –a. Neću se vraćati previše u prošlost –je ona sada više nema značaja - osim da kažem da je njegova metamorfoza zapravo i počinjala (A VJEROVATNO SU TE CRTE U LIČNOSTI POSTOJALE I PRIJE) tih godina. Šta je po meni problem ? Odsustvo jasnog , nedovosmislenog , kontinuiranog političkog stava. Nikada niste znali šta on u stvari misli i koga zapravo podržava. Pravi je političar, a ne ono što sam ja mislila da će on biti.

Zadnji istup na Apostrofu je bio njegov novi politički debakl. Izgubio je živce ! Zašto ? Ognjen T. kao i svi drugi , mada je njegova funkcija daleko ozbiljnija - ima pravo da iznosi svoj stav (tj. stav SDS –a) ako misli da je referendumsko pitanje formulisano na pogrešan način ,ili zato što se radi o zakonima za koje je n e k a d glasao SSND , a sada hoće da ih mijenja. Bar tako mi običan narod to shvatamo ,ne upuštajući se u pravne zavrzlame ,koje samo zbunjuju .Evo kako ja mislim :

1. Poslanici SSND su glasali te i te godine, a sada misle da treba nešto mijenjati , jer se pokazalo da Pravosudni organi BiH za koje su glasali ne rade prema objema stranama (u BiH) na isti način. Za takav zaključak veoma je mnogo činjenica ! 

2. Ništa, aposlutno ništa se neće desiti narodu koji konzumira SVOJE PRAVO (kao i svi drugi u Evropi) da o nečemu da svoje mišljenje - makar to bilo mišljenje o istopolnim brakovima, ili korištenju recimo, nekog udžbenika koji nije narodu po volji! 

3. I najvažnije – zašto nas u RS plaše ? Šta još može da se desi što nismo vidjeli ? Kakve mjere mogu poduzeti protiv naroda? NEMA RAZLOGA DA BUDE RAT – ZAŠTO BI PITANJE REFERENDUMA BILO PITANJE RATA ! Ili su u Sarajevu sada riješeni da brane DEJTON – koga su do juče krvnički napadali, samo da bi nama pokazali ko drži konce u svojim rukama. Da li je to baš tako? 

4. Bilo je mučno gledati kako mladi , nadobudni Košarac mirno , bez srdžbe, uz osmjeh poentira brišući velikog Ognjena sa scene kao psihički nestabilnog , njega koji je trebao biti politički lisac za njega . S druge strane jedan invalid, koji je iskusio rov - ali iskustva koristi ne da kaže da mi nemamo zbog čega da se bojimo - naprotiv pravda je na našoj strani, dozirano iznosi stavove - svoga preokrenutog Pokreta , koji istina zastupa taj srednji, mirotvorački i pomirilači duh. Tu se jedino postavlja pitanje ko je još spreman da pruži ruku nama , koji samo saginjemo glave, savijamo se do zemlje , dokle ..... 

A onda Rosić baš kao pravi, izrasli političar - mirno i samouvjereno zakucava AS za DNS, za ono što jeste sloboda naroda da bira, da mijenja i da odlučujuje.

Šta će biti sutra nakon referenduma - ponavljaju. Zar smo tolike kukavce postali da se bojimo čak i da kažemo da referendum treba da se održi ! Ognjen ne smije ni da izgovori tu riječ .

Do juče se SDS dičio kako su svojevremeno u odlučivanju o Vens –Ovenom planu bila samo dva izdajnika u Skupštini . Pa je to bilo strašno - mada je jedan od njih rekao sasvim racionalno da bismo tako izbjegli sankcije Srbiji , bombardovanje i žrtve (ZAISTA I JESU BILE OGROMNE) koje će pasti nakon toga . Ja p a m t i m tu priču o izdajnicima . Šta je SADA ? Ko su sada izdajnici ?

Opstaćemo. Kako ? Neće biti lako. JER , i onda kada je bilo najgore – hrabri su vjerovali da Republika Srpska može opstati . I opstala je, iako uz ogromnu cijenu.

Teško jeste. Veoma. Krivaca ima . Para nema . Tačno. Ali, ima samo nešto što je vrednije od svega –saznanje da mi jesmo zaslužili da imamo Republiku Srpsku. Platili smo je krvlju hiljada boraca. Zašto bi jedan referendum ugrozio RS ?

Zato, pitanje Ognjenu T . :

Kako onako prepodobno, kao sveštenik na ispovijesti , tiho, odmjerenim, izvježbanim glasom i uhom sluša Džaferovića i druge poslanike u Sarajevu , koji javno i bez straha štite i brane sve moguće poznate i nepoznate ubice nehrišćana u BiH - a ovdje dolje u našoj Republici Srpskoj onako strašno, gotovo apokaliptično gubi nerve ?

Da li je moguće da se gore osjeća bolje i sigurnije , nego s nama ovdje !?

Izgleda da je tako. Šta to govori ?

Ali, upozoravam ga, sa onima gore - nikada ne znaš kad ćeš biti donji!

Odradi mandat mirno I ĆUTI. Jer, iza toga dolazi neko tiho, savjetničko mjesto i dobra plata !

Super !

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog