Radmila Trbojević

O, kako je dobro biti "zaslužan"

Čitam najnoviji  tekst jednog ovdašnjeg veoma dobro informisanog novinara i blogera  i, mada sam sebi obećala da do dana kiseljenja kupusa neću ni čitati ni pisati  o politici, jer imam preča posla sa zimnicom, odlučujem da prekršim obećanje i napišem par riječi  o nečem  što  neće, sigurna sam, izazvati ništa više od običnog prelijetanja informacija potpuno otupjelog i rekla bih zatupjelog naroda u RS.

Riječ je o plati nekog Babića, savjetnika zamjenika ministra  odbrane  BiH  za upravljanje resursima /pazite kakav bombastičan opis radnog mjesta! (u javnosti u RS takođe potpuno nepoznatog Jerinića) osim za uži centar dobojske parohije  i nešto malo šire, dakle njegovog savjetnika koji  je inače i  gen. sek. SDS –a, koju platu u visini od 4.400KM  i možda malo više je inkasirao  za  samo dva mjeseca, a nije ni dana za nju radio. Varate se ako mislite da ću ga napasti ocrniti  ili reći bilo šta što bi moglo da ga omete da i dalje vršia tu  ozbiljnu  funkciju, dapače, ja ću njega i njegove političke sponzore pohvaliti najboljim mogućim komplimentima: 

1. Čestitam onome u SDS koji vedri i oblači, birajući ovakve zaslužne u SDS –u pogotovo za BiH nivo.

2. Čestitam onome ko danas učestvuje aktivno u odbrani interesa  BiH  (valjda se misli i na  RS, a nije  od naroda) posebno boraca  koji stvaraoce RS ne smatraju borcima  (izvrijeđan,  ispljuvan, blaćen, označen kao tajkun, koji je pokrao sve što je mogao u ratu  (ovi sadašnji mogu otimati koliko žele) kao što su izvrijeđani oni preostali  koji  su stvarali  RS u najtežim uslovima, prije nego što je istu trebalo braniti oružjem,  a  koji su ućutkani  tako krvnički  brzo, kao da su 1992 izdali svoj narod  i  priključili se zelenim beretkama  da odbrane napadnutu BiH od srpskih agresora. 

3. Čestitam  ovome savjetniku , izmedju  onih mnogobrojnih  koji su tokom  proteklih godina, bili  kanidati za  zaslužne, koje su neki  gen. sekretari i njihovi saradnici  u SDS-u mamili probranim, sofisticiranim riječima, skupljali sa svih strana, pa i iz stranaka, koje će ih kasnije izdati, uzimali im ... dobro uzimali su ono što su oni davali za stranku, obećavali  kule i vile, a  slagali ih,  s kojima su zajedno večerali, ručali, pili  i družili se  - ali ih nisu  podržali  u igri koja se zove izbori. Napotiv. Protežirali su neke sa veoma posebnim zaslugama. Za šta je ovaj gore pomenuti  zaslužan, nemam pojma, ali  ja mu se divim na umijeću da ih je uspio nadmudriti. To sigurno nije bila laka misija, bez obzira koliki i kakav  je bio njegov  ulog. Mada, tebao bi biti  kranje oprezan! Nikad se ne zna ! Kad se onoj strogoj, samozatajnoj dami iz  Odbrane BiH moglo desiti da je njeni  tuže, šta bi se tek moglo desiti  Babiću, ako njegovi  sponzori odluče da ga sa sve resursima puste niz vodu !

4. I na kraju čestitam svima onima koji su izabrani da nas predstavljaju, a koji danas bezbrižno razmišljaju jedino o tome  gdje će na skijanje. Ne brinu za drva ugalj ili za tako bizarne stvari kao što je topla obuća i odjeća za djecu. Nemojte misliti da pričam preuranjeno. Nipošto.Čak, možda malo i kasne sa rezervacijom. Odmah poslije Maldiva, Tajlanda, Grčke ili obližnje Opatije treba razmislti o destinaciji za skijanje. Da li Francuska ili Austrija? Ili Aspen! Ne, ipak je to dobro udaljeno. Upalo bi u oči !  Što je puno, puno je. 

A, sutra kad, moćni  poravnaju račune, ako ih poravnaju, a to kao namjeravaju, ostaće valjda  za  jedno dobro  ljetovanje u  2016 godini.  Prije lokalnih izbora. O svemu drugom će zaslužni  misliti kasnije. A, rezultati ! Dajte, pustite  to nama blesanima, koji  misle da  od razmišljanja i  pameti ima koristi ! 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog