Radmila Trbojević

Neka se brani! ( ili kako je M. Ivanić nekada rješavao pitanje navodne zloupotrebe službenog položaja)

Pozivam se na navode objavljene u „Narodnim novinama„ o onome što bi kako se čini, mogao biti stvarni  razlog povlačenja M.Ivanića sa funkcije predsjednika PDP, što samo po sebi i nije neki veliki problem, jer ima Borenovća, koji spreman čeka da skoči u „ralje života“ tj. da rukovodi  partijom. Uočavam da je Borenović već izmjenio i lik  i način govora  tj naprasno se uozbiljio, nastojeći da bude maksimalno  sličan vođi što jasno ukazuje da je izbor pao na njega. Ta metamorfoza mu po meni ne stoji, jer takvu masku  dobroćudnosti, taj zamišljeni dubokomisleći odsjaj u očima koji  ima Vođa on ne može kopirati. Taj isti image  misli da ima i ministar Crnadak koga na džogingu na Banj brdu, dvojica bildera  čuvaju  od nestašnih banjalučana. Pitam se da li se  to Crnadak priprema za „ulične trke“ koje se u B. Luci i šire u Republici Srpskoj – najavljuju u cilju rješavanja naših nagomilanih problema za koje drugog rješenja nema od opšteg lupanja  i tuče, jer je i slijepcu jasno da on zbog nečega skida kilograme.   

Međutim, mnogo veći  problem od viška kilograma će možda imati  Mladen Ivanić,  koji za sada, kao u uvijek do sada, ništa ne govori  o scenariju „ulica“  kao ultimate fight svih naših problema, jer mi drugačije nismo u stanju riješiti ovaj, zbog nečega veoma hitan projekat. Srbi su to uvijek rješavali ustancima i bunama, pa zašto bi ovaj put bilo drugačije?! Ivanić  se lično  već jednom  suočio sa zakonom, ali  je stvar nekako „legla“, on najbolje zna kako, pa  je i  sa stentovima u grudima  nastavio  da radi  i napreduje, iako mu je zdravlje sigurno bilo značajno narušeno. Problem bi mogao biti sličan onome  za šta opozicija  optužuju vlast, ako u onome što pišu novine ima činjenica koje se tiču  Ivanićevog  lika i djela. 

Ako je istina ono što piše  u pomenutim novinama, koje su mi izvor informacija  i  ako one nisu plod osvete Ovih prema Onima, o prodaji banaka  za 1 Evro, što se  meni i  tada  činilo kao potpuno  nerealno i praktično nemoguće, ali o kojim malverzacijama postoje arhivirani dokumenti, naravno ako je  vjerovati mom dobro upućenom izvoru, ovo samo da se zna da ni moji izvori nisu „mačiji kašalj“, a nadam se da kao nezavisna blogerka  neću odgovarati za glasine, tada je politička  budućnost M.Ivanića  potpuno  neizvjesna što i nije najgore što mu se može desiti. Pogotovo što ga  pomenute novine vežu za ne baš prijatnu sudbinu čuvenog Ive Sanadera, kojem ni ljepota, niti znanje nekoliko svjetskih jezika, ni premijerska fotelja, ni netom kupljena avionska  karta za Čikago, nisu  pomogli da ne uđe u Remetinac. I da tamo ostane prilično dugo. Što je noćna mora svih  onih koji su se zaletjeli  pa uzeli, opljačkali stavili na svoje  račune, kupili vile u koje neće nikada ući, uzeli  stotine miliona evra  opljačkanih od onih koji danas širom ove zemlje jedva sastavljaju kraj s krajem, dakle mnogo, mnogo  više nego što im treba i što mogu sakriti, u nadi da se to nikada neće otkriti. A, na kraju kad se suoče sa neizbježnim, shvate da je sve bilo uzalud. I da ništa  sa ovoga svijeta neće, niti mogu ponijeti, na drugi. Ako uopšte u išta vjeruju. 

Po pomenutim navodima izgleda da je milionska  šteta, koja je nanesena Republici Srpskoj – u  po pitanju mešetarenja  sa „Simensom“, odsustvo   zakonski obaveznih tendera, uzimanja mita  itd.  –  ogromna  i  ako je  to tačno, jer ovi iz novina su morali dobiti podatake na način makar sličan  onima koje dobija druga strana  kad nekoga  sumnjiči  brdom papira,  dakle ako postoji osnovana  sumnja, i ako istragu  guraju Austrijanci, mislim  da  profesor  treba se zabrine, bez obzira što na njegovom licu, za sada, kao da nema ni traga zabrinutosti. Ili su godine vježbe pred ogledalom  ipak učinile svoje ?

I kao što to obično biva u događajima koje režira Viša sila, podsjećam profesora  Ivanića ovom prilikom na događaje iz njegovog mandata kao predsjednika vlade kad se on poigravao ugledom i integritetom nekih prethodnih ministara, podnoseći krivične prijave za sve i svašta, od isplata toplih obroka radnicima  do kupovine cvijeća u pojedinim ministarstvima, uz floskulu : NEKA SE BRANE! 

U mnogo čemu u postupanju Saveza za promjene uočavam danas isti  taj žar  i šablon  progona  kao i  te 2001 kad je Ivanić dobio priliku da bude na vlasti, u kojoj  je bio šest godina, a da objektivno nije  uradio  ništa značajno niti spektakularno po pitanju tih  pronevjera, krađa, otimačina i mnogih afera, od  kojih ni jedna ozbiljna nije bila riješena.  Pa, ako je ovo vrijeme  da se konačno  poravnaju  svi  međusobni  računi, zanemarujem  danas  mjesto na kojem sada  Ivanić sjedi  i veoma  visoku poziciju  koju  trenutno  „obnaša“  i  kažem  NEKA  SE  BRANI  I  DOKAŽE  DA SU ONO SAMO KLEVETE ! 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog