Radmila Trbojević

Čast se ne može oduzeti, ona se jedino može izgubiti. (Čehov)

U ove postpraznične dane sve bi bilo do zla Boga dosadno i stereotipno  da nas kao grom iz vedra ne prodrma vijest o izvršiocima  udruženog  „specijalnog“  poduhvata i oružanoj pljački novca na autoputu Banja Luka Gradiška  iz septembra  prošle godine. Ostavih Čehova na stranu, koga sam ponovo  čitala, tek toliko da ne zaboravim šta je pravi pisac,  jer pored Dedićke, Alimpićke, i  ove zadnje gostujuće  književnice i  kulturnog radnika  Suzane Mančić   u  „ Apostrofu“  kod Škore , koja samo što se vratila sa „ tretmana“  medjunožja   iz Vrnjačke Banje jer je  vijest  o  vlaženju intimnih dijelova tijela kao veoma važna  za kulturni  život Srbije  obigrala sve moguće  medije  – i čitam tekstove  o pljački novca decenije koja sama po sebi ne bi bila neka vijest da je ne izvršiše oni koji bi  trebali  da  b r a n e   građene  u slučaju napada terorista  na  lica i objekte u našoj Republici. U koje smo  vjerovali naročito kad onako  hrabro, sa sve teškom opremom  i oružjem, zamaskiranih  lica, krenu da se spuštaju sa  petog  sprata na konopcu.  Strava!

Svaka priča o tome šta  se  z a i s t a   desilo, ko je mozak cijele priče, zašto se uopšte  transportuje  g o t o v i na  iz  banaka na onakav način, a ne  vrši se  platni  promet putem računa - davno je prestala da  bude aktuelna. NADLEŽNI RADE SVOJ POSAO- POSTALA JE MANTRA KOJA SE IZRIČE UJUTRO, U PODNE I UVEČE. Pustimo ih, dakle, da ovo riješe. Jer, ni  ONI  prije  OVIH  pravdoljubaca nisu se pretrgli  rješavajući  neriješene slučajeve. Logično je pomisliti, mada ne mora biti da nadležni  nisu  mislili da ovo riješe, ne bi sve  ni  započinjali, iako se u kuloarima  priča da je  možda cijela priča izmakla kontroli, pa sada teško može da se zaustavi. Tu bi  trebalo konsultovati  Federaciju, jer koliko  se sjećam  nekih sličnih situacija kod njih, tamo su  krađe  i  utaje ogromnih suma uključiv. zlata  – legle, ili bar legle mirno, tj.  uspješno su zaustavljene.  Treba se samo sjetiti ratnih zločina ! Mi (čitaj Savez) u ovoj  našoj sramoti   strasno  uživamo   dokazujući da su naše pljačke  g o r e  pljačke, da su naši  kriminalci gori od njihovih, da su ova djela toliko teška da bi ove srpske momke odmah trebalo spaliti  na lomači kao jeretike, sve slaveći svoj  neokaljani  srpski moral. A nadležne im, onako zategnutih  kamenih lica  –odmah  na licu mjesta uštrojiti! Sve da se pokaže kako ovdje  u RS  ne  valja  baš ništa . A tamo teče  samo  med i mlijeko od pravde i istine !

Analize  sociologa, psihologa i drugih stručnjaka  svodiće se na nekoliko pitanja Šta je razlog? Pa, trebale su im pare da žive kao sav ostali bogataški svijet  koji ih okružuje. Kako će drugačije  otići u Dubai, kupiti BMW  i firmiranu odjeću, kako uhvatiti najbolje „mačke“u gradu, a nisu estradni umjetnici. Iskušenja su ogromna! Neće valjda fakultetskim diplomama  sticati ugled u društvu.  Kako su mogli?  Mogli su zato što danas u ovoj zemlji  možeš raditi  šta hoćeš i kako hoćeš  Naročito ako imaš vlast. Kakav je to moral? Moral je davno zaboravljena  kategorija. Kakav moral imaju oni  koji svakodnevno gledaju bijedu i siromaštvo- a ćute - brojeći svoje hiljade maraka, čak šta više grozeći se te sirotinje sa jedanaestero djece kao kuge ! Ko je bio odgovoran za isporuku novca ? Zna se.  I konačno, ko  treba da da ostavku?  Niko . Zašto bi se  mijenjala praksa ?

Pada mi na pamet  jedino  ministar Mektić  sa vrha BiH  piramide bezbjednosti , taj   ni  za  šta  odgovorni srpski  kadar, koji kaže da je u BiH sve u redu  od  kako  je ON (čitaj Savez) na tom mjestu. Samo se čeka da se završi istraga pa da se hapsi Dodik ! Sutra dan kaže da nije to rekao. Ja se svaki put slatko nasmijem kad on analizira našu bezbjedonosnu situaciju, pri tome pokazujući  svoj očaravajući  osmijeh i zube bijele kao snijeg na Jahorini, kad ga ima naravno - toliko je to ozbiljna analiza.

Samo da  napomenem, u zadnje vrijeme mjesto divljenja  u mom blogerskom opusu mogao bi da od Mektića  preuzme  ambiciozni  dečko iz PDP, imena Markovic S. ,  koji na TV  izlazi sa  ošišanim  obrvama, a govori o ovoj  temi o kojoj govorim i ja – sa  obrvama  sličnim krilima slijepog miša. Ja niti mogu da slušam, niti mogu da gledam !  Pitam se ko u  PDP-u   bira  kadrove  takve iznimne ljepote  i  oku ugodne vanjštine. Da smo birali  lice godine na političkoj sceni RS -a, Markovićeve  divno definisane obrve bi odnijele prvu nagradu. Ovo samo da malo relaksiram atmosferu opšteg divljanja  kriminala i korupcije u RS –u !  

Znam samo da će  ta  kriminalna  pojedinačno udružena  grupa  naje...... ti   i  neće  bar do svoje četrdesete  vidjeti  ni  Dubai ni gole mačke na plaži na Tajlandu (Dubai nije za to)  . Rolexe neće kupiti pogotovo. Jer, da  ih sudi  i  rođeni otac ne mogu  dobiti  manje od 7 - 8  godina mada bi  tu dobar advokat (iz mene  uvijek  progovara odbrana) mogao naći niz  olakšavajućih  okolnosti, što se mnogima neće svidjeti. Ali, svako ima pravo da misli šta hoće i o čemu hoće. Pa  tako  i o ovoj pljački.

I, za kraj  malo sjećanja. Pisala sam već o majoru Tepiću. Čast i vojničku zakletvu  domovini platio je životom. I otišao tamo kuda idu heroji. Tako je i ova  grupa  kriminalaca, heroja  ulice i kafana,  i  njihovih nadređenih, koji nisu pojma imali  šta  oni  planiraju da urade, (treba imati  insajdera u Jedinici, dragi moji) , položila  nekome neku zakletvu. Jesu li to bile one čuvene riječi od kojih se svaki put sva  naježim : „Služimo  narodu –   tako  nam Bog pomogao“ .

Neka nama  Srbima pomogne  Bog.  On jedini  zna kako se izgubila naša čast.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog