Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Dan poslije

Te 1983. godine imao sam 11 godina kada se u kinima se pojavio film “Dan posle”. To je bio film katastrofe i govorio je o tome šta će se dešavati nakon nukleranog rata. Postavlja se opravdano pitanje šta će se desiti kada jednog dana Milorad Dodik ode s vlasti u Republici Srpskoj, kako će građani ovog entiteta preživjeti ovu katastrofu?

Pa krenimo redom.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i Aleksandar Džombić će reći da im je savjest mirna i čista i da su sve radili po zakonu. Kazaće da su postojali paralelni kanali komande i komunikacije za koje oni u tom trenutku nisu znali, a koji su krivi za sve što ne valja i nije po zakonu. Ona će reći da je bila i ostala prosvjetni radnik, a znamo kako su oni naivni i povodljivi. Obavezno će naglasiti da se stavljaju na raspolaganje tužilaštvu, policiji i sudstvu i da će se posvetiti prevođenju.

Bivši i sadašnji ministri u Vladi Republike Srpske će se odmah staviti na raspolaganje tužilaštvu, policiji i sudstvu, naglašavajući da su oni svoje odluke donosili zajednički i da su bili izloženi strašnim pritiscima pri donošenju određenih odluka. U međuvremenu će diskretno pootvarati firme i razvijati poslove.

Visokopozicionirani članovi SNSD će nam objašnjavati da su oni sve radili po zakonu, da je njihovo ponašanje sasvim primjereno savremenim političarima i da je to normalno u političkoj borbi i demokratiji. Oni su samo provodili odluke stranačkih organa. Često su bili protiv odluka koje su donošene, ali su uvijek bili preglasani i u manjini. Počeće se javljati Puhalu kad ga sretnu na ulici.

Igor Radojičić će napokon postati šef stranke i prestaće da bude perspektivan. Neće se ograditi od dosadašnjeg rada stranke i stranačkih organa, ali će najaviti veliko provjetravanje, njeno podmlađivanje, vraćanje socijaldemokratiji i ljevici. U suštini će otjerati na marginu ili potpuno iz stranke samo one koji mu se ne budu priklonili.

Koalicioni partneri SNSD-a Marko Pavić i Petar Đokić će se praviti ludi kao da nikada nisu bili na vlasti. Tražiće od policije, sudstva i tužilaštva da se sve afere razriješe, čineći sve da se to spriječi. Zaboga, pa oni su sve to radili da bi sačuvali Republiku Srpsku.

Momčilo Krajišnik, senatori i ostali dinosaurusi će spominjati jedinstvo, Republiku Srpsku i tražiti novu žrtvu koju bi iskoristili za stvaranje Velike Srbije i finansiranje njihovih nevladinih organzacija. Emir Kusturica će promrmljati „u pičku materinu“ i vratiće se majci Srbiji i ocu Putinu.

Novinari RTRS će svima pričati kako su oni u stvari bili najveće žrtve SNSD-a i kako su bili promorani, šikanirani i natjerani da rade to što su radili. Naglasiće da oni znaju šta je novinarstvo, potegnuće i neke nagrade kao argumente, ali eto, urednici i uprava im nije dala da rade kako treba. Plačljivim glasom će nam saopštavati kako imaju porodice i djecu i da moraju od nečega da žive. Prisjetiće se kako su 2003., 2004., 2005., godine zvali u emisije sve one koje nisu zvali posle 2006. godine. Srpska pravoslavna crkva će da nam objasni da su za nju svi ljudi isti i da ona ne pravi razliku među njima. Za njih je svaki čovjek rab božiji. Ona je uvijek bila i ostala uz narod, kao čuvar njegovog identiteta i moralna vertikala.

Sudije i tužioci će nam objašnjavati da su trpili tolike pritiske u svom radu da im se smučilo to što primaju tolike plate za nerad. Sudije će optuživati tužioce, tužioci policiju, a policija će mudro ćutati i govoriti kako smo dobro prošli jer nas je samo prisluškivala, a nije hapsila i tukla.

Profesori sa univerziteta ni tada neće ništa reći. Nastaviće da kukaju kako nemaju novca za osnovne stvari.

A narod? Narod će jedva dočekati da starog vođu i staru vlast provalja kroz blato, jer su to oni odavno zaslužili. Oni su uvijek bili protiv Dodika i SNSD-a, ali ništa nisu mogli uraditi. Sve je to geopolitika. Novu vlast će dizati u nebesa i nastaviti po starom da savija kičmu, uvlači se u dupe ne bi li kako profitirali.

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Prenošenje blogova dozvoljeno je uz obavezno navođenje izvora i linkovanje izvora u naslovu i podnaslovu

3) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

4. Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog