Radmila Trbojević

Apostrofiram “višebojce “!

Mi  smo zaista   dobro upoznali  karaktere naših “pretpostavljenih “  tj. onih koje smo postavili  ispred nas  u organima i ovdje i  gore. Neki od  nas su   davno  prepoznali   tu  nezjažljivu  političku nedonoščad, te lažljive  i prevrtljivie  apartčine likove bez karaktera  i stava, ambiciozne  trkače  na duge staze   (Sarajevo, Brisel  i  Vašington su zaista duge staze za one koji su do juče pješačili do obližnjeg grada  što u principu i nije  mana, jer su mnogi vrlo  pametni   došli  sa  sela  u veliki grad i znanjem i trudom postigli uspjeh. Međutim,  ovdje se  radi o onima koji se prave  da  ne znaju  da se skok od sedam milja u politiku ili na dobro plaćena mjesta (što je eufemizam) teško može napraviti ako nemaš sponzora iz svoje stranke da te prebaci, kao katapultom, tamo gdje ne bi mogao biti  ni  u najluđem snu. Primjera ima bezbroj.

U ovakvom razmišljanju nekoliko stvari mi zaokuplja pažnju. Nisu izbjeglice, nisu opasne teme. Sve je krajnje obično i benigno, čak toliko obično da I meni samoj postaje dosadno.  

Prvo komentari   iz  “Sputnjika” (već stara stvar) o  rušenju Dodika  tj. o planu za rušenje Republike Srpske.  Ako je makar dio onoga što  o n i znaju  i javno  tvrde, istina, tada se ja moram vratiti na komentare o  Ivanićevim  pulenima, nestašnim “Tabuovcima”   Borenoviću i Crnadku, tim perjanicama našeg prosperiteta  u EU pogotovo  onog  u NATO –društvu. Ako oni treba nešto da spreme, organizuju, uvežu, postignu –ja moram reći da nisam optimista. Osim ako  iza njih ne stoji neka druga  snažna mašinerija.  Posebno ističem i našeg  Eliota Nesa  tj. ministra Mektića, (nakon zadnjeg  Apostrofa nalazim neke crte sličnosti sa Kočićevim Davidom  Štrpcem, ne fizičke naravno), tog  fenomenalnog  “tragača za nestalim brodovima (čitaj milionima) neustrašivog  borca  protiv korupcije, ali  i  na moje omiljene likove iz SDS – a  Bosića, Tadića i Pandurevićku, koja sada svojim  plećima podupire  kulu  odbrambenog  Saveza, koji i počiva samo na toj jednoj jedinoj “dasci” preko rijeke Rubikon, a to je  borba protiv onih koji su ojadili  ovu  s a d a  RS (o onome prije niko ništa ne govori) loveći  naposljetku Špirića, tog iskusnog  političkog barda, toliko iskusnog da ga ovi iz Saveza, čak  i da  jeste došao kod NJIH   da  ga “zaštite “, teško mogu uhvatiti osim da mu stave soli na … dobro ne mislim doslovce ! Poznavajući ga iz političkih  “mitova i legendi” taj će se boriti kao  lav,  a  ako bude trebalo  smisliće on kako da stan u Beču učini nevidljivim. Nije on kao neki drugi, bivši političari (neki već u grobu) koji su  bili  kukavice i  p …..e  , pa nisu stekli ništa više od jednog krova nad glavom,  za koje je on govorio da nemaju stav. 

S druge strane, meni nije  jasno kako javnost može da pita  te  igrače,“višebojce“ zašto imaju po nekoliko stanova, kuća, imanja, poslovnih prostora itd. Pa, ljudi moji ako je neko nekoliko mandata na dobro plaćenom mjestu, ako mu je plata između   7-10.000  KM, osim ako nije kockar ili teški  narkoman, mora u nešto ulagati ! Neće valjda stavljati pare u  “Dormeo “  madrace  ili u banku (što je evo vidimo bilo pogrešno) nego će kupovati, ulagati, graditi, plivati u južnim morima voziti skupcjena auta, pogoto ako takvo auto nikada nije ni sanjao da može imati.  I u njemu spavati. Za mene je ovo  pitanje  i hajka maltene smiješna. 

I nešto aktuelno. Što se  tiče  GO  SDS u Banja Luci čini se da je rasplet na vidiku. Njihova igra odvija sei ovaj put  pod dirigentskom  palicom O.Tadića. Ima kandidat  koji  n e ć e    proći  i onaj   koji  h o ć e. E, sada hoće li to biti pametna drčna, sposobna, dakle prava kandidatkinja, dr. Ećim, ili  će je  pobijediti  onaj, kandidat koji se može namazati na hljeb - ostaje da se vidi. Onaj ko nije upoznao i shvatio  Bosićev  i Tadićev plan,  tihu  vodu  koja je poplavila  već  nekoliko GO –ra   SDS –a  u  Banja Luci, taj   nikada i  neće. 

Na kraju  još mi je neko zaokupio  pažnju. Bio je  to  sjajan  nastup politologa iz Sarajeva  gospodina  Adisa Arnautovića na BN TV. Dugo vremena  nije se pojavio  takav govornik, intelektualac, čovjek  koji je govorio jasno i precizno o temama i problemima, koje je sjajno locirao i objasnio. Za mene je on  bio događaj koji ću dugo pamtiti.  Neko će  možda  reći da je on u Civilnim inicijativama, pa mu je lako  slobodno da priča i za to dobija  velike pare.  Ja ću na to reći da  je on TAMO  ZATO  ŠTO  NIJE  TAMO  GDJE  BI   TREBALO  DA  BUDE,  jer su tamo  primitivci, mucavci, neuki  i neobrazovani  anonimusi. Šteta je to   za cijelu   BiH  koja  velike  pare  investira, ali   ne u njega  ili njemu slične . Nego u  prazno ! 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog