Radmila Trbojević

Sve je već viđeno

Ovo bi se moglo primijeniti na sve one odane članove SDS –a kojima je ta Partija u srcu, a koji su sjedili neko veče u onoj Sali gdje se donosila odluka  o predsjedniku Go SDS   Banja Luka. Iskusnima je  bilo  jasno da će se desiti ono što se desilo. Dakle, ono što je već bilo  određeno o čemu su informacije curile kao kroz sito.  Samo su neinformsiani mislili da ONI nešto odlučuju. Onaj ko je odlučio nije bio tu. I sve je bilo kao u bajci o Snježani i sedam patuljaka. Na kraju princ u obraz ljubi Vulina, naravno metaforički  (neću namjerno da kažem  na koga mi Vulin liči), jer je on meni nekad  bio simpatičan, jer je tada djelovao bezazleno. Njegovu ulogu u budućim pobjedama SDS –a  u Regiji  teško mogu anticipirati, osim  da, kako kažu, zna svakog člana SDS –a u mjesnim odborima  „u glavu“. Da li je to  kvalitet koji treba  SDS – u  u Banja Luci  u  ovome momentu – ne znam, možda i jeste.  

Iza leđa P.Vulina nakon izbora, stala je  dr. Ećim, za koju sam bila obaviještena iz pouzdanog izvora da neće proći zbog brata (detalje javnost zna), a, recimo,  Sonja Karadžić  je prošla kao poslanik u Skupštinu RS iako je njen otac takođe na crnoj listi,  ako se gleda iz optike neprijatelja RS –a,  mada  to naravno  nikako  ne može uporediti. Iako, s pravom pogođena lično, Dr. Ećim se  izgleda nada da će  svi  zajedno  sarđivat . Neće.  Ona ne zna,  ili možda zbog nečega ne želi da zna, jer su joj ONI možda nešto obećali, da ništa nije onako kako izgleda. Ako je tako neka dobro vodi računa ko je i šta obećao i da to dobije napisano crno na bijelo, jer će inače  ona poslužiti   samo da Vulin iskoristiti njen imidž, hrabrost, otvorenost i iskustvo u privlačenju glasača -  i ugraditi to u  svoju benignu pojavu, pa će tako, u simbiozi  sa  Šešićevom mladošću  sve  zajedno  izgledati super na izborima.

Postavlja se pitanje  da li bi hipotetički  Vulin  mogao biti i  kandidat za gradonačelnika (što bi u principu predsjednik GO SDS –a i trebalo da bude. Ta funkcija je, kako sam čula, već predviđena za  nekog  iz Saveza, a čula sam i za koga , pa je tako Vulin  zapravo  i smješten tu  gdje treba biti -  da nikome ne smeta.

Meni  je izgledalo da je  mladi  Šešić  vidno zbunjen,  jer je  sigurno mislio da bi zbog mladosti i lijepog izgleda, te  dosta dobre elokventosti - trebalo da bude na čelu GO Banja Luke. Ali, morao je  znati da to što   je poslanik, kad se pogleda kontekst i način kako se to radi u SDS –u - zapravo jeste dobitak kakav nije mogao ni zamisliti, budući  da je u pricipu za javnost  on  bio  anoniman. Nije to kao u Koaliciji na vlasti, gdje se ljudi  koji se stavljaju na liste - i   b i r a j  u,   jer ih stranka čuva i podržava i  štiti. To su činjenice i samo onaj ko ne želi  to da   vidi – to i ne uočava.

Vulin svojim oskudnim rječnikom, zaneseno upućuje pozdrave  partnerima  i čeka  pobjedu stranke na svim nivoima. San o  pobjedi teško se može ostvariti. U stranci koja ovakva kakva jeste, sa hipotekom uklanjanja  onih   članova koji nešto znače i imaju šta da ponude – čini se igra svoj posljednji  tango u Banja Luci, mada se u politici nikada ne zna ! Pri tome njegov sponzor Ognjen Tadić, taj nedokučivi igrač na žici, duhom otsutan na pozornici, ali izgleda još uvijek  prisutan tamo gdje se u  GLOBALU  odlučuje, gleda kako će u turbulentnom političkom  vremenu sačuvati svoj episki, ničim pomućeni mir.

Danas  mnogi   kritičari  režima  predviđaju  da će  Predsjednika Dodika (koji se nalazi u najtežoj političkoj, ali i  porodičnoj  situaciji  ikad)  izdati ovaj ili onaj iz njegove Koalicije. Možda se to i desi. Međutim, jedan mudar čovjek koji je mnoge stvari anticipirao, a  koji na žalost više nije živ,  rekao mi  je jednom: „Mislim da se oni  Dodikovi  svađaju  ko bajagi, ali  izdati jedan drugog neće nikad! „   

Do  danas  je bilo tako.  Hoće li biti i  dalje -  iskreno ne znam.

Znam samo  da  ovi  iz  Saveza  nemaju  koehzionu snagu da bi bili čvrsta koalicija kao ova Koalicija  na vlasti, nemaju  dugogodišnje, jake unutrašnje veze, dakle praktikovano zajedništvo što je naravno mogla biti  platforma za sticanje nezarađenog bogatstva i enormne koristi. Što treba i mora da se utvrdi. Međutim, bogatsvo su   sticali  i  ovi drugi,  a sada kao ni luk jeli ni luk mirisali,  pršte od pravde i  zakona. Dovođenje u  istu ravan ovih na vlasti s a d a  i onih  koji  misle da su  se  izmakli kad je u pitanju ispitivanje porijekla imovine a  trebalo bi  ispitati  otkuda njima sve ono što imaju, a znamo da imaju,  pri čemu mnogi  nisu bili ni od nekog  društvenog  značaja, niti  od  struke, pa time ni od zarade  prije ulaska u politiku  - bila  bi  zapravo jedina  pravda  da ne kažem conditio sine qua non nečega što se zove borba protiv korupcije uopšte.

A, za one iz   SDS –a, koji su vjerovali  da su neku veče prisustvovali  IZBORU, TJ. DA SU ONI NEKOGA  BIRALI   reći ću da je samo pozornica  tj. scena  bila  drugačija. Režiser je bio isti.

Pošto  je stvarno tako,  neka  kvalitetni  članovi  i dalje  budu  trkači  na kratke staze.  

Samo  do pozornice. Dalje ne.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog