Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Koliko je Srba poginulo tokom rata u BiH?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 1. marta 2016. godine u dnevnim novinama Press RS kazao da: “1. mart svakako nije praznik koji bi mogli da prihvate i Srbi, pa čak i uobičajeno ponašanje koje podrazumijeva da nekom drugom čestitate taj praznik u ovom slučaju je apsolutno nemoguće, jer je taj dan bio uvod u ogromna stradanja svih na ovim prostorima, naravno i Srba, koji su u ratu koji je nastao nakon toga dali 29.000 žrtava.”

Interesantna je izjava Dodika iz 2010. godine gdje on tvrdi da je “u BiH tokom rata poginulo 96 000 ljudi, prema podacima bošnjačkog institituta, od čega 29 000 Srba.”
Znači Dodik tvrdi da je u poslednjem ratu u BiH je poginulo 29 000 Srba i pri tome se poziva na nalaze Bošnjačkog instituta, ali je pri tome vjerovatno mislio na Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Sarajeva.

Prema procjeni suda u Hagu, kao posljedica ratnih dešavanja život je izgubilo skoro 105.000 osoba. Po nacionalnoj strukturi najviše je stradalih muslimana, više od 68.000, potom Srba skoro 23.000, Hrvata oko 9.000 i gotovo 5.000 ostalih.

Mirsad Tokača i njegov Istraživačko-dokumentacioni centar tvrde da je tokom rata u BiH ukupno poginulo 24 953 pripadnika srpskog naroda.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u RS procjenjuje da je ratu u Republici Srpskoj (kao da rata nije bilo u BiH) stradalo između 32.000 i 35.000 ljudi. Predsjednik Organizacije Nedeljko Mitrović tvrdi da je stradalo 22 500 srpskih vojnika, a civila između 10 000 i 12 000.

Bruka broj 1.

• Bruka je braćo Srbi i sr(b)ske patriote da 20 godina posle rata nemamo tačne podatke o tome koliko je Srba poginulo u zadnjem ratu.

• Bruka je predsjedniče Dodik da takav patriota kao vi, kada govori o srpskim žrtvama, poziva se na bošnjačke institucije i izvore.

• Bruka je sr(b)ske patriote da vam o srpskim žrtvama “soli pamet” Srđan Puhalo, Bakirov Srbin, sorošovac, strani plaćenik i izdajnik roda svoga.

Naravno ja najviše vjerujem predsjedniku Dodiku, ali kao pravi Srbin nemam povjerenje u bilo šta što dolazi iz Sarajeva. S druge strane vjerujem da Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u RS ne bi sebi dozvolila da preuveličava broj žrtava zarad nekih političkih ili ličnih interesa, ali je sasvim jasno da se brojke ne slažu.

U želji da razriješim ovu dilemu oko broja poginulih Srba u BiH obratio sam se jedinoj relevatnoj instituciji u RS koja bi mogla imati relevantne podatke Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS.

I evo šta sam od njih dobio:

• U periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH je poginulo 26 714 Srba.

• Od ukupnog broja poginuli Srba u periodu od 01.01. 1991. godine do 31.12. 1995. godine u BiH, 21 751 su vojnici, 4658 civili, dok 305 osoba ima nepoznat status.

• Od ukupnog broja poginulih Srba 81,4% su vojnici, a 17,4% civili.

• Srpski vojnici su najviše ginuli 1992. godine 9569, potom 1995. godine 4743.

• Srpski civili su najviše ginuli 1992. godine 2570, potom 1995. godine 1090.

Ovaj spisak još uvijek nije konačan i zaključeni su sa datumom 07.03.2016. godine, ali je teško očekivati da može doći do većih odstupanja.

Bruka broj 2:

• Bruka je predsjedniče Dodik da nemate tačne podatke o broju poginulih Srba u BiH.

• Bruka je predsjedniče Dodik da preuveličavate broj poginulih Srba u BiH.

• Bruka je predsjedniče Dodik da ne koristite informacije institucija iz Republike Srpske.

• Bruka je predsjedniče Dodik da vam o tome popuje Puhalo.

A sad malo poređenje.

Na kraju želim da podsjetim braću Srbe da je u proteklom ratu (prema Tokači) poginulo 64 036 Bošnjaka od toga 33070 ili 51,6% civila i 30 966 ili (48,3%) vojnika.

To znači da je broj ubijenih bošnjačkih civila sedam (7) puta veći u odnosu na srpske civile, a sasvim je sigurno da za ubijene civile neko mora odgovarati, pa makar dolazio i iz konstitutivnih naroda.

 

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog