Srđan Blagovčanin

Dodik protiv Dodika

U poslijeratne dvije decenije, Milorad Dodik na vlasti je bio 13 godina (u oba mandata). To ga van svake razumne sumnje čini najzaslužnijim i/ili najodgovornijim za stanje u kojem se Republika Srpska nalazi danas. Za to vrijeme Milorad Dodik je prešao dug put. Od prozapadnog “svježeg daška vjetra na Balkanu” (po riječima tadašnje državne sekretarke Albright, pa do ekstremnog nacionaliste. Za te dvije decenije promijenilo se mnogo toga.
Jedino je Miloradova volja da po svaku cijenu i bez ikakvih skrupula osvoji i sačuva neograničenu moć ostala nepromijenjena.

Još jednom se to potvrdilo nakon što je anemična i autistična opozicija u RS konačno odlučila da najavi proteste za polovinu maja. Razloga za proteste je toliko da bi nabrajanje samo najvažnijih uzelo prostor koliko i čitav ovaj tekst. Od beskonačne liste korupcionaških afera, od kojih svaka se mjeri stotinama miliona, što naravno se i manifestuje u najnižem BDP po glavi stanovinka, pa do suspendovanja elementarnih prava i sloboda, te nelegitimne i nelegalne Vlade formirane na očiglednoj I flagrantnoj političkoj korupciji.

Ne časeći časa, na samu najavu protesta, koji su usput rečeno trebali odavno da se dese, Milorad je najavio kontraproteste. Proteste protiv protesta. Stari je to dobro oprobani trik autokrata. Milošević je tu taktiku bio doveo do savršenstva, ali su mu ipak jedni protesti došli glave. Bez ikakve sumnje riječ je o opasnom scenariju, koji još jednom potvrđuje da je režim spreman na sve. Čak i na upotrebu sile, institucionalno ili vaninstitucionalno. Jer da nije tako koji drugi razlog bi režim mogao imati da organizuje proteste protiv protesta na isti dan i na istom mjestu kad je opozicija zakazala proteste? Na nivou elemntarne logike, kontraprotesti su potpuno bezpredmenti,  jer praktično znače da režim protestvuje protiv samog sebe imajući u vidu da je upravo režim najodgovrniji za stanje u RS imajući u vidu koliko dugo se nalazi na vlasti. Stoga ne treba imati nikakvih dilema da je jedini i isključivi razlog organizovanja protesta protiv protesta stvaranje haosa u kojem će režim moći da iskoristi sva sredstva protiv onih kojih se drznu da konzumiraju elementarno pravo na slobodu okupljanja I govora.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog