Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Put kojim se najčešće ide

Partokratija je kvazi-demokratsko uređenje u kome se prava vlast ne nalazi u institucijama države već u rukama političkih partija. 

Neki dan pročitah da partija Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima preko 180 000 članova. Naravno SNSD se time hvali, a pristojan čovjek se nad tim brojem zamisli i postavi par jednostavnih pitanja:

1. Otkud toliko sociojaldemokrata u Republici Srpskoj?

2. Otkud tolika želja građana Republike Srpske da postanu članovi SNSD-a.

Brojke i slova:

• Procjenjuje se da u Republici Srpskoj živi 1 421 310 ljudi i svaki OSMI (7,8) njen stanovnik je član SNSD-a.
• U Republici Srpskoj je 2014. godine pravo glasa je imalo 1 241 832 stanovnika, a svaki SEDMI (6,8) potencijalni glasač na izborima je član SNSD-a.
• U Republici Srpskoj je na početku školske godine 2014/ 15 upisano je 95 460 đaka u osnovnim školama, a to znači da je članova SNSD DVA (1,88) puta više nego osnovnoškolaca.
• U Republici Srpskoj je na početku školske godine 2014/ 15 upisano je 43 975 đaka u srednjim školama , a to znači da je članova SNSD ČETIRI (4,09) puta više nego srednjoškolaca.
• U Republici Srpskoj je na početku školske godine 2014/ 15 upisano je 42 217 studenata na fakultete, a to znači da je članova SNSD ČETIRI (4,24) puta više nego studenata.
• U Javnom zdravstvu Republike Srpske 2014. godine bilo je zaposleno 13 532 ljudi, a to znači da je članova SNSD TRINAEST (13.3) puta više nego zdravstvenih radnika.
• U 2014. godini imali smo 249 000 penzionera i 180 000 članova SNSD-a.
• U Republici Srpskoj u 2014. godini poslovima istraživanja i razvoja bavilo se 1 340 lica, a to znači da je na jednog istraživača dolazilo STO TRIDEST I ČETIRI (134,3) člana SNSD-a.

Šta reći i čemu se nadati?

Pripadanje političkoj partiji više nije preduslov da uspiješ u našem društvu, već da u njemu opstaneš. Građani Republike Srpske su to odlično shvatili i u narednom periodu možemo očekivati, pored stranačkih podmladaka, osnivanje partijskih pionirskih organizacija za osnovce. Stanovnici Republike Srpske su odabrali najlakši put, koji sigurno vodi u propast. Jer društvo u kojem partija na vlasti ima više članova od učenika u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima neupitno propada, pa makar ta partija bila i “socijaldemokratska”.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog