Radmila Trbojević

Na pozornici se prvo podigne zavjesa, pa se onda odigra drama. U životu to drugačije biva. Prvo se odigra drama, pa se onda podigne zavjesa. (Nušić)

Ako je stari šeret imao pravo (a jeste), onda se melodrama oko kandidata SNSD – za gradonačelnika Banja Luke, samozatajnog I. Radojičića odigrala u mjesecima ćutanja i odbijanja komunikacije s medijima. Kad se sve sabere izgleda da je u vladajućoj stranci dobro biti oponenet, gnjevni momak koji je u planu imao da smijeni one sa kojima sada u miru sjedi. Ili se bar tada nama tako činilo. Ili stvarno jest imao u planu akciju samo nije uspio. Ili je zapravo uspio u onome što je s t v a r n o planirao. Bilo kako bilo, sada je “izbio” mir (B. Brecht) on je sada kandidat. Predostoji mu borba Davida sa Golijatom. Ali, ko će ovdje biti David, a ko Golijat – pojma nemam.

Ono što je mene ponukalo da napišem ovaj tekst jeste

1. Govor lica i tijela I. Radojićića koji je na konferenciji za štampu izgledao kao da mu je ne daj Bože, neko umro, pa je na pomenu, ili bar kao da je netom izbačen iz SSND –a. Kao, oni su me izabrali i ja sam prihvatio! Eto, morao sam. Odbori me žele! Izgledao je kao da su ga prislili da preuzme kandidaturu tj. da preuzme breme upravljanja Banjalukom. Govorio je o tome da gradonačelnik mora biti motor, pokretač itd., ali te riječi su zvučale prazno, bez neophodne energije, uvjerenja, snage, motiva. Ostao je nedorečen u tome u kakvim je sada odnosima sa Vrhom stranke! Možda to sada više i nije važno, iako će vrijeme, sigurna sam, pokazati u koju luku plovi Radojičićev brod.. Moj osjećaj je da bi on sam, bez moćne stranke i bez obzira na podršku urbane Banja Luke (mladih koji misle da će on nešto promijeniti i da to stvarno želi, starih koji misle da on jeste taj novi, mladi lik s potencijalom – bio balon koji u sebi više nema helijuma, ili motor bez goriva. Gorivo će mu morati dolijevati Stranka - ovo razumije se metaforički! Inače, rezultat u oktobru može biti vrlo upitan, jer prvi utisak da Radojićić naizgled djeluje kao Petrov iz Metkovića, meni se ne čini realnim, jer je Petrov dio n o v o g talasa političara u Hrvatskoj, a Radojičić to nije. Bar je ovim prihvatanjem kandidature, a ne hrabrijim potezima prema svojoj stranci, pokazao da ga pokreću samo velike političke ambicije – ali unutar poznatog miljea.

2. Čavić, iskusan političar, dobar ekonomista, elokventan, ukopan ne u svoju stranku, a još manje u Savez (jer iza njega stoje samo trećerazredni članovi tima koji prvake ima u Sarajevu) nego u sebe (mada neki kažu da iza njega stoje Englezi) solista po vokaciji, mogao bi biti i David i Golijat, jer ga vidim kao borca koji može da dođe do cilja zato što ima baš one kvalitete koje treba da ima političar danas. Drčan je i krajnje samouvjeren. I da nije poznat i već potrošen lik, da je kojom srećom bez hipoteka (za koje i sam zna da postoje) on bi po meni bio u stanju da očisti Vrbas s lopatom u ruci ako treba, da prevrne sve tumbe svojom snagom, a ne “putem savjetnika”, da napravi spomenik palim borcima, da uredi što - šta u ovome gradu koji tako krasno miriše na lipu ovih dana. Zašto ? Zato što ima…..! Dobro , ne moram reći sve do kraja. On je na javnoj sceni i opstao zato što je takav , mada , iskreno, on nema moje simpatije,što mu neće smetati na putu ka uspjehu. Šteta je što takav fighter (mada se nikad ne zna) ima male šanse u odnosu na moćnu mašinu koja gura drugoga kandidata. I ako u toj neravnopravnoj borbi kojim slučajem on ipak pobijedi – biće to zaista samo njegova pobjeda. Jer, Englezi su zabavljeni rušenjem EU. Uzgred, kad je mogla Elizabeta prva da se sudari s rimskim papom i uspije, zašto se Engleska sada ne bi mogla sudariti s Briselom!

Na kraju pomenuti kandidati za gradonačelnika Banja Luke pokazali su najmanje dvije stvari:

a) da SDS više nema nikoga koga može kandidovati na nivou grada B. Luke. Dokaz je kandidatura čovjeka iz druge stranke. Priča o zajedničkom dogovoru, usaglašavanju, slozi u Savezu itd. (koju najljepše priča takođe samozatajni Igor neobično sličan mirnome liku sa početka ovog bloga) nema logike ako znamo da je Ivanić iz druge stranke, da je Crnadak (posljedično) iz druge stranke i mnogi drugi. Ovim je SDS pokazao opasan deficit u svojim kadrovima i političku minornost u Savezu, u kojem očigledno dominira PDP.

b) izbor između pomenutih kandidata za gradonačelnika B.Luke nije izbor između ličnosti - što je svuda u svijetu i običaj i slučaj. Glas na predstojećim izborima će biti izbor između dvije srpske opcije, dvije zaraćene političke koncepcije, čiji će rezultat biti model za opšte izbore. Imajući to u vidu, birači će imati zaista težak izbor. Bar oni koji s razlogom ne vjeruju ni jednima ni drugima.

A, treće, neke n o v e opcije nema na vidiku. Bar je ja, za sada, ne vidim.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog