Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Neka bude što biti ne može

Za dva dana zvanično počinje predizborna kampanja. U tih 30 dana vodiće se bitka za Banjaluku, koja je ključ svega u Republici Srpskoj, jer ko kontroliše Banjaluku - kontroliše sve. 

U tih mjesec dana SNSD mora da uradi mnogo toga i na tome se uveliko radi.

Zadatak Milorada Dodika je da stvara haos u BiH i on to uz pomoć Bakira Izetbegovića i ostalih političara iz Federacije BiH odlično radi. Stvaranje haosa ima višestruku korist, skreće se pažnja sa svakodnevnih problema koji muče običnog čovjeka u BiH, a na koje SNSD već 10 godina nema rješenje, izaziva se strah i nesigurnost a to vodi etničkoj homogenizaciji. Njega pozicionira kao glavnog političara iz Republike Srpske. Otuda priča o referendumu, otuda je BiH nemoguća država, otuda se Hrvatima obećava entitet. Nema smisla, jer smisao i ne treba da postoji.

Mnogo je veći problem Igor Radojičić koji do 2. oktobra mora da postane ono što on nije, niti će ikada biti. On se mora transformisati od “brodskog malog SNSD” u zamjenika kapetana broda.

Šta to znači?

To znači da on mora postati vođa i saradnik Milorada Dodika, a dobro znamo da Dodik ne trpi ni vođe ni saradnike.

Radojičić se u narednih 30 dana mora pretvoriti u autonomnog i savremenog menadžera koji samostalno može da vodi Banjaluku. Teško će to ići sa autonomijom jer kod nas ni Vlada RS nije autonomna, a kamo li da to bude gradonačelnik Banjaluke. Teško će biti pretvoriti Igora Radojičića u menadžera, jer realno on nikad nije bio ni radnik, a kamo li rukovodilac. Vrhunac njegovog menadžerisanja je vođenje sjednica Parlamenta RS, što i nije neka referenca.

Neko veče čuh da Igor Radojičić treba da bude i ujedinitelj i pomiritelj. E to Srbi posebno vole. Nikako da skontam šta znači i kakve veze imaju ove dvije osobine sa funkcionisanjem vodovoda, kanalizacije ili saobraćaja u Banjaluci. Imamo li u vidu da upravo njegov SNSD ljude dijeli na patriote i izdajnike, teško je očekivati da će baš Radojičić Igor ustati protiv toga, jer se nije bunio ni do sada. Ne mogu da zaboravim one prijetnje njegovog stranačkog šefa iz prošlih izbornih kampanja kada je bilo ili glasajte za nas u opštini ili od Republike Srpske ništa ne očekujte. Tada je ujedinitelj i pomiritelj mudro ćutao.

Radojičić Igor bi sa tim pomirljivim i ujediniteljskim stavom trebao da privuče strane investicije u Banjaluku, ali to znači da bi morao da eliminiše Dodika koji svojim ponašanjem i pričom rastjeruje svakog pristojnog investitora.

Poseban problem Igora Radojičića je što on ne uživa među običnim svijetom. Napor koji on ulaže da bi prikazao svoju ljubav prema zborovima, mitinzima, rukovanjima i sl. najbolje se vide na njegovovom usiljenom osmjehu koji ne silazi sa lica. Previše je on pametan da bi uživao u masi običnog svijeta. Ako to Dodik i Špirić ne kompenzuju ne valja im posao.

U narednih 30 dana poseban zadatak SNSD-a je da nam ogadi politiku tj. da nam pokaže da su svi političari isti. Cilj je jasan: ako nećeš da glasaš za nas, ne trebaš ni da izađeš na izbore. Za to je poodavno zadužen Vasić Rajko koji se silno trudi, ali nisam siguran da postiže efekte.

Ali kao što Njegoš onomad reče: “Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može!”

 

1) Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka šest sati od objave bloga

2) Linkovanje mora biti na vidljivom mjestu, obavezno na početku bloga koji se prenosi

3) Slika blogera mora biti slika koja je objavljena uz tekst na Frontalu

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog