Radmila Trbojević

Poštovani građanine atinski

Nemam namjeru da Te ubjeđujem u potrebu uvođenja vjeronauke u osnovne škole u R. Srpskoj – ni izborno ni obavezno, niti bi imalo svrhe o tome polemisati zato što si Ti krajnje rezolutan da svome djetetu ne dozvoliš da vjeronauku uči. Na takav stav imaš apsolutno pravo i niko ne bi trebalo da Te u vezi Tvoje odluke osudi, ili da Tvoje dijete zbog toga ima probleme u školi u koju ide.

Kao bivši prosvjetni radnik, a sada baka unuka koji su pohađali i pohađaju vjeronauku (ne znam da li su roditelji baš morali bojiti razapetog Hrista), moram reći da su “ mantijaši” mada bez mantije u školi, ostali u najljepšoj uspomeni mojih unuka, a njihov vjeroučitelj, mladi čovjek pun humora i dobrih misli, bio je njihov omiljeni lik. Naravno da nisu svi sveštenici kao ovaj gore pomenuti, niti ja pretendujem da ovim tekstom pravim hvalospjeve sveštenicima i navijam za vjeronauku (tu bi mogla da se napiše podugačka studija) ili želim da ispoljim svoju odanost Pravoslavlju tj. svima koje je “rodila majka Srpkinja. Srpski mitovi i legende, ma kako ih ja poštujem, prestali su nažalost, da budu zvijezde vodilje ovoga naroda. Snagu viteštva i mača pravde odavno je zatamnila snaga novca i privilegija. Zato i Tebe, kao intelektualca, zapravo muči dvoličnost, nemoral, nepravda, glupost i potonuće svega što je kvalitetno i dobro kod nas Srba, pa i neki postupci Crkve, koji sa stanovišta morala i poštovanja čovjeka – a ne samo vjernika - nisu prihvatljivi. Očigledno, kao građanin svijeta Ti snažno osjećaš svu zatvorenost i lažni moral sredine i vremena u kojem živiš. Ti se hrabro identifikuješ za razliku od onih neopravoslavaca koji su svake nedjelje u crkvi, čak zaneseno pjevaju za pjevnicom, Ti otvaraš zabranjenu temu, bez obzira na odijum sredine koji ćeš doživjeti. Šta Ti zamjeram ? Malo toga, a ovo je značajno: Zaboravio si da ”vjerodostojnost istine ne traži pomoć u obilju riječi ”. Napadaš “troprstaše” među kojima ima i iskrenih vjernika, a Ti očigledno prezireš folere kojima je biti Srbin pravoslavac običan folklor. Kao intelektualac, veoma obrazovan, a ne piskaralo kako Te neke komentatorke nazivaju, jer tvoje tekstove ne razumiju pa Te jedna čak svrstava u “građanina”, koju osobinu ona jadnica pripisuje negativcu - nikako ne bi trebalo da pokažeš da se ljutiš. Tvoj tekst je tako pun naboja, da se čak fizički osjeća ! A, “lakše pobjeđuješ razboritošću nego srdžbom”. Istina, sad se to vrijeme još ne nazire, ali ono neumitno dolazi.

Dakle, ti znaš da Tvoj izbor nije izbor koji se prihvata, bez obzira kako ga ubjedljivo opisao, a čini se da si zaboravio i onu “Konačno, ne dive se svi istim stvarima i ne vole ih“.

Pozdravljam Te iskreno.

P.S. Rečenice pod navodnicima nisu moje nego latinske izreke. Iskreni pozdravi!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog