Radmila Trbojević

Šta je moglo biti ? Ali nije.

Tema mog prvog bloga na Frontalu bila je Aleksandra Pandurević, u kojem sam, sada mi se čini “predskazala” put kojim će SDS – krenuti, nakon što se ušao u zagrljaj partnera u Sarajevu. 

U izbornoj noći, ta, od mene bez simpatije prikazana, prima donna SZP-a, zapravo posljednja Amazonka Partije, istupila je muški (nakon isplakanog Bosića), prikupila snagu da stane na crtu novinarki RTRS –a i, cinično, s osmijehom na licu, odgovorila na postavljena pitanja, kao da iza sebe nema zamrlog predsjednika i kolonu izgubljenih članova, koji teturaju kao guske u magli, ne vjerujući šta im se dogodilo. Skoro da sam s njom saosjećala!
Na kraju mračnog hodnika članovima SDS–a se te noći ukazao negdje kasno te noći potpuno miran Ivanić, kao Kosovka djevojka, da ih zalije čašom rujna vina, slaveći svoju pobjedu, koju mu je, davno, u ruke stavio Bosić, postavljajući mu aparat za reanimaciju na politička prsa - kad je na ekranu već bila ravna linija.
Drugih izjava saučešća nije bilo.

Razmišljam u onoj noći, dok ispred mene “lelulaju sjenke" …. i nešto prebiram po glavi:

1. Zamislite da je Aleksandra umjesto sterilnog, ispranog vođe, kome je štitila leđa (uzalud) došla na čelo Partije na vrijeme, da je ujedinilia svoj nepresušni cinizam i nepokolebljivost heroine sa pragmatičnošću komšije Babalja, upornošću Cicka Bjelice, narodnom mudrošću Miće Mićića (dr.Maksimović niti može, niti zna biti ono što je Mićo u Semberiji) snalažljivošću Obrena Petrovića, intelektualnim pedigreom i likom dr. Miličevića (on izgleda kao vođa, zar su slijepi pa to ne vide, ili neće da vide) i još nekim istaknutim članovima SDS –a (sa Ognjenom Tadićem ne bi imala šta ujediniti, jer on je po običaju samo statirao, čekajući da Vulin “povuče trku”) - kakav bi o n a bila vođa ! Mislim da bi sa takvom protivnicom Vođi ove pobjedničke Koalicije bilo mnogo, mnogo teže.

2. Zamislite sudar na javnoj sceni Dodika i Aleksande P. ! Bio bi to prasak, događaj decenije! Samo da je izgovarala ono svoje čuveno Dodiiiiiik ! Kakva šteta da to nismo doživjeli.

3. Da li Bosić treba da ode?! On zna da treba da ode. Kao nekad Mesić i on može otići jer je mission accomplished, tj SDS –u je zadan udarac od koga će se teško povratiti. Oni koji Bosića znaju iz vremena kad je došao (uključujem sebe) mislili su da će Partija s njim dobiti novog čovjeka, reformatora, novo lice, koje odudara od svega već viđenog. Međutim, ispostavilo se da je došao samozatajni Majstor igre, cinični foler koji je saradnike (one koje nije volio zbog specijalnih zasluga) vodio sigurnom rukom u anonimnost.

4. Dr. Stevandić mu se tada, dok su bili u slozi, smješkao i spremao plan raspada SDS –a. Ili su obojica već tada (2010) imali isti plan?

5. Aleksandra kaže da su s v i krivi podjedanko. Nisu. Lider je prvi kriv za poraz.

6. Pošto je Bosić na podu, a sudija je već izbrojao do osam, ne vidim prepreku za Aleksandru. Neka ne oklijeva - možda to i jeste njena šansa! Sjetimo se Hrvata!

7. U analizi koju će voditi onaj nježni analitičar - savjetnik, direktor političke akademije SDS –a koji te izborne noći izgovori (parafraziram) kako n i k o nije kriv, čak ni sama Stranka nije kriva za poraz, nego stvari koje su se dešavale na nacionalističkom i nacionalnom planu, a Koalicija je bila na toj platformi, pa je na tom fonu i pobijedila- teško da će se naći realne činjenice, kojima će Stranka pogledati u oči.

8. Dodik je, to je činjenica, samo bacio udicu saveznicima, sarajevskim privremenim stanarima. On je kao pravi političar znao kako da im “smjesti “. Od prvog momenta je znao šta će narod uraditi. Šta god ko o njemu mislio, pokazao je da ima kartu više u rukavu, da i kad je na ivici ponora, kad i sam shvata da je situacija vrlo, vrlo komplikovana, da mu okreću leđa saveznici (ili bar tako izgleda) on ostaje da stoji, vidno umoran, ali uspravan - više nego sve nadobudne mlakonje (izuzimam Čavića koji je muški istupio i čestitao pobjedniku) iz Saveza, koji su već držali pobjedu u rukama. Naročito čuveni Krsmanović koji je izjavama u Sarajevu nanio više zla Čaviću i saveznicima, nego cijela Koalcija zajedno. Kazna je bila neminovna.

9. A šta je narod uradio ? Narod RS-a, većinom gladan, opljačkan, ranjen korupcijom, sluđen praznim parolama, potpuno svjestan teške situacije u kojoj se nalazi, dakle borci invalidi, studenti, penzioneri, i svi oni koji su do guše u kreditima, koji nemaju pare da kupe drva, koji su isključili grijanje, kojima su skupe paprike za ajvar, koji neće kiseliti kupus (šta će im bez mesa) u Banja Luci, Banjoj Luci ili u Banjaluci , i š i r e u RS –u, koji će zimu dočekati ovdje, a ne u Gerlicenu ili negdje dalje u Alpima, na zasluženom skijanju - oni su glasali tako kako su glasali. Baš tako. Kupljeni, sjebani, navučeni, prevareni, sluđeni itd. glasali su. Tačka.

10. Onaj kome nešto nije jasno neka otvara vreće i ponovo broji glasove.

11. Kakav će biti s t v a r n i rezultat ove uzburkane političke jeseni, tek ostaje da se vidi.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog