Radmila Trbojević

Desetak nijansi istog !

Želim da u predvečerje izbora novog vođe SDS –a, jer se stari konačno povukao, (njegovi ne bi imali snage da ga smijene) prokomentarišem događaje, koji i dalje zaokupljaju pažnju naroda u RS, pa buka cirkulara i cijepanje drva samo par ulica dalje od centra, kupovina kupusa i paprika za turšiju – nikako da postanu tema broj jedan ove jeseni.

Ali, krenimo redom:

1. Nakon što je ostavku dao Mladen, pa za njim Ognjen, bilo je normalno da odu svi oni koji su imali značajne funkcije u Stranci. Mladen je kriv kao lider, to je nesporno, ali su krivi i oni oko njega, koji nisu imali m...da da mu kažu (ili svjesno nisu htjeli) da brod kojim on kormilari gubi kurs. Jeste da riba smrdi od glave, ali i ostatak nije jestiv. Tapšali su ga, ulagivali su mu se, bili uz njega – a sada hoće da potone samo kapetan. Stara priča.

2. Dok gore pomenuti kapetan maše s broda koji tone, usplahireni Borenović (za razlku od mentora koji nikad ne gubi glavu) diže u nebesa PDP, koji, bez obzira na neuspjeh SDS –a nikada neće biti ono što je SDS bio. I što jeste. Nažalost, SDS – je zaslužio da mu sada sudi PDP. Vjerovali su, kao politički naturščici, da trče istu trku, a onda su užasnuti shvatili da Ivanić predaje palicu Koaliciji, uvijek pragmatičan i uvijek za crtu pametniji od drugih. Stara priča.

3. Kapetan koji maše, ali još nije potonuo, ostavlja u „amanet„ Stranku trojici kandidata. Pitam se zašto je preskočio Aleksandru ? Već sam pisala o tome da ona ima ono nešto, što drugi nemaju. Ne mislim na mu ...a , naravno!

Izbarao je:

1) Vukota Govedarica, „mačo“ momak Stranke, ali i pravi opozicionar, čije su riječi ostale zabilježene u analima Skupštine. On bi mogao biti novi, kad bi mogao biti samostalan. Ali, bojim se da neće biti. To zgodno čedo Stranke zasigurno neće biti u stanju (a možda se i varam, ko zna, kod nas Srba očeve ubijaju, zar ne!) da se okrene od Oca i da očisti Stranku onako kao treba.

2) Dr. Milan M., ime koje je meni vrlo drago. Ovaj doktor, koji je „ukopao“ Bogadanića i dobio izbore u Tesliću, možda ima šanse da prođe. Nije se busao u prsa, ne govori puno, miran je, jasno pokazuje samopouzdanje, stoji čvrsto na nogama. I sako mu dobro stoji ! Kakve su Milanove šanse ne znam, ali možda bi baš on mogao da nađe odgovarajuću terapiju za kapetanovu klimavu ostavštinu.

3) Dr. Rado iz Lopara. Suvreno vlada u Loparama godinama. Pametan je uporan, nenametljiv. Mene je svojevremeno iskreno upozorio da ne glasam (mada je Vrh stranke to vruće podržavao) i ne zalažem za buduće raskolnike u SDS-u, jer će oni mene istjerati. Nisam ga poslušala, mada to na kraju ne bi ništa promijenilo. Ako dr. Rado bude izabran, možda će imati snage da se odupre „utabanim putevima“ svoga vođe i povede Straku u neku novu budućnost Vrijeme za reanimaciju Stranke pomenutim kandidatima brzo ističe i, možda, ne bi bilo loše da se slobodno vrate na izvorne principe onih koji su SDS – kao narodni pokret, a kasnije kao državotvornu stranku, stvarali.

Odricanje od samog sebe u korist onih koji te svejedno ne poštuju, prije odlučujuće trke – nikad nije vodilo u pobjedu.

Maratonci, koji su izbore dobili, su to znali.

I iskoristili.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog